Zvijezde i tračevi

Bila je najljepša Jugoslovenka, a krila je veliku tajnu: Igrala za Tita, pa skončala tužno

Autor Katarina Bojović

Zlata Petković bila je jedna od najlepših žena bivše Jugoslavije, a ovo je njena životna priča.

Izvor: YouTube printscreen

Zlata Petković bila je čuvena glumica, ali i bivša Mis Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića. 

Važila je za je za jednu od najlepših žena bivše Jugoslavije, dok je televizijska publika najviše pamti po ulozi Marije u "Otpisanima" i "Povratku otpisanih".

Zlata je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Nakon jedne audicije 1970. godine Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju Aniti Baturini, budućoj supruzi Miše Kovača. Titula prve pratilje joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti. 

Zlata je kao mlada odlučila da je gluma njen poziv, pa je glumu upisala u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. U ulozi majke ostvarila se veoma mlada, sa svega 19 godina, dok je trudnoću krila i uporedo pohađala fakultetsku nastavu, sve dok profesorka nije primetila njen stomak.

"Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu", ispričala je jednom prilikom.

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica, nastupala je za Josipa Broza Tita. Početkom osamdesetih, sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada, koji je snimala drugog porođaja, kada je s poznatim muzičarem Sanjom Ilićem dobila drugog sina Andreja.

Ovako Andrej izgleda:

Poznata glumica tri decenije bila je u srećnom i uspešnom braku sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem, a on je o njihovoj ljubavi govorio emotivno.

"Za ljubav sa Zlatom krivac je jedna dečja priredba. Ljubav je trajala 30 godina. Otišla je kako je otišla... Nije moralo tako da desi... Nisam stigao ni da joj kažem koliko je volim. Pala je samo i otišla u bolnicu. Lekari su je držali u veštačkoj komi, ali joj nije bilo spasa", pričao je Sanja, koji je i sam preminuo nekoliko godina kasnije.

"Kod glumaca je problem što ih sve pamte po jednom liku. Moja Zlata nije htela da bude samo Marija iz 'Otpisanih'. Ona je vodila više računa o nama nego o svojoj karijeri. Kad sam je pitao zašto to radi, odgovorila mi je: 'Meni su najvažnije svari moja deca, muž i kuća'", objasnio je.

 Zlata Petković preminula je 2012. godine, a čitava bivša Jugoslavija tugovala je zbog njenog iznenadnog odlaska. Čuvena Marija iz "Otpisanih" primljena je u Urgentni centar u Beogradu nakon što je nađena u svom domu u besvesnom stanju, posle teškog moždanog udara.