Ljubav

ŽELITE DA UREDITE IMOVINSKE ODNOSE SA PARTNEROM DRUGAČIJE OD ZAKONA? Par stvari koje sigurno niste znali

Autor Anđela Vukčević

Kako možete zaštiti svoju imovinu u slučaju razvoda?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ovo nije česta praksa u Crnoj Gori, iako ta mogućnost postoji. Koji je razlog tome?
Mnogi tvrde da bi se povjerenje medju partnerima narušilo, a samim tim i njihov emotivni odnos, sa druge strane je neizostavan i tradicionalan element zbog kog teško prihvatamo novitete.

Šta sve možete urediti ugovorom?
Postoji zabluda da se ovaj ugovor može zaključiti samo prije braka, ipak partneri imaju mogućnost to da urade i kad sklope brak.Ovim putem se može odrediti da je sva imovina zajednička, bez obzira na to ko koliko zarađuje, da je sva imovina zasebna, a dešava se i da se jednom partneru omogući da troši ono što drugi zaradi.

Oće li onaj koji je stekao korist morati da je vrati nakon prestanka ugovora?

Sve što se uzme na osnovu ovog ugovora ostaje kod te osoba koja je uzela, kakvi god odnosi da nastanu po prestanku, nema obavezu da vrati vrijednosti.

Slavne ličnosti u svijetu su imale neke od najčudnijih zahtjeva u bračnim ugovorima, a medju njima je i Dženifer Lopez koje je mužu branila da skida majicu, Bijonse koja bi dobila miliona dolara za svako dijete koje je rodila, Džastin Timberlejk koji bi izgubio pola miliona u slučaju da prevari ženu.

Nemojte čekati da sud donosi odluku o podjeli imovina posle razvoda, sa kojom vjerovatno nećete biti zadovoljni, umjesto toga pođite kod notara da zaključite ovaj ugovor i budite sami sebi sudija.