Lifestyle

IMA 16 GODINA, ALI IZGLEDA KAO DA JOJ JE 50: Donedavno je bila "obična" devojčica, a u trenu se sve promenilo! (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Devojčica koja ima 16 godina, a izgleda kao da ima 50, boluje od veoma retkog oboljenja kože.

Izvor: Youtube/screenshot/truly

Do pre dve godine devojčica po imenu Rajzel Kalago bila je savršeno zdrava, a u 14. godini života pojavili su joj se crveni tragovi na koži za koje je najpre mislila da su alergijska reakcija. Međutim, u decembru 2019. godine joj je dijagnostikovana progerija, bolest starenja kože.

Reč je o retkom oboljenju, zbog kojeg ova 16-godišnjakinja sa Filipina izgleda decenijama starije.

Nakon pojave prvih crvenih tragova na koži, Rajzel je sa majkom otišla u bolnicu, da bi ustanovili šta je uzrok problema, a krajem 2019. dobila je dijagnozu progerije.

Ovo progresivno genetsko oboljenje je poznato, ali veoma retko kod dece, koja počinju naglo da stare već u prve dve godine života. Međutim, forma bolesti koja se javlja kasnije, poznata kao Vernerov sindrom, može da se počne da se ispoljava u tinejdžerskim godinama ili ranoj mladosti.

Pored starenja kože, zbog ovog oboljenja se javljaju i zdravstveni problemi koji su karakteristični za starije – katarakta, dijabetes, srčani problemi, osteoporoza.

"Bili smo tako tužni i zabrinuti, nismo znali šta da radimo", rekla je Rajzelina majka, Džoela Omagap Kalago.

Pored fizičkih promena na koži, kod devojčice su se javili i bolovi u leđima, a prestala je i da raste. Zbog svog stanja joj je jako teško da izlazi, a čak i pre pandemije je nosila masku za lice kako bi se "sakrila", jakne i široku odeću.

Njena majka kaže da joj je bilo teško da se prilagodi i u školi.

"Rajzel se stidi suočavanja sa drugima. Neki vršnjaci su je maltretirali, ali ima i onih koji je vole i koji joj stavljaju osmeh na lice", kaže gospođa Kalago.

Jedna od stvari koja najteže pada njenoj majci je ta što, iako ona ima 37 godina, njena ćerka izgleda starije od nje.

"Mnogi ljudi kažu da ja izgledam mlađe od Rajzel i to me jako boli. Ne želim to da čujem", iskrena je.

Za Rajzel za sada nije dostupna nikakva terapija koja bi pomogla u usporavanju efekata ovog oboljenja. Pod stalnim je nadzorom lekara zbog drugih zdravstvenih problema koji bi mogli da se jave kao posledica progesterije, a njena porodica skuplja novac kako bi joj olakšali život sa ovim stanjem.

Tagovi