Lifestyle

Dok "pumpaju" bicepse, zaboravljaju koliko je važna jačina stiska ruke

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Niko ne bi ni pomislio da je jačina stiska ruke toliko važan, ali jeste.

Izvor: Guliver/Getty Images/JannHuizenga

Da pitate bilo koga, pristojan trening sastojao bi se od kardio treninga i dizanja tegova, ali skoro niko ne obraća pažnju na jednu stvar – jačinu stiska ruke.

Naime, slab stisak ruke se povezuje sa lošijim opštim zdravlje, češćim povredama i dužim vremenom oporavka, a sve to je izraženije što je čovek stariji.

Osim toga, jačina stiska ruke može da pruži uvid i u opšte zdravlje i rizik od nekih bolesti, poput demencije.

U jednoj od novijih studija, naučnici su utvrdili da je slab stisak ruke rani znak opadanja kognitivnih sposobnosti, što vodi do demencije. Što je stisak slabiji, na svakih pet kilograma manje – poređenja radi, prosečan 30-godišnji muškarac ima jačinu stiska od oko 40 kilograma – dolazi 18 odsto veći rizik od ozbiljnih kognitivnih problema.

Štaviše, istraživanje sprovedeno prošle godine je utvrdilo da je jačina stiska ruke važan indikator opšteg zdravlja i da može da bude faktor koji pruža uvid u gustinu kostiju, kao i kognitivne sposobnosti, depresiju, spavanje i rizik od smrti.

Stručnjaci veruju da je slabljenje jačine stiska ruke s vremenom normalno zbog toga što mišići počinju da slabe u četrdesetim, a to slabljenje se znatno ubrzava u sedamdesetim. U proseku, čovek gubi između tri i pet odsto mišićne mase za deceniju.

"Mnogi ljudi ne razmišljaju o vežbanju mišića da bi održali jačinu stiska ruke, a umesto toga se fokusiraju na mišiće nogu, kako bi i dalje mogli da se kreću", kaže hirurg Kris Bejnbridž. "To znači da zanemaruju jačinu stiska ruke, a shvate da je on slabiji tek kada počne da im utiče na svakodnevni život, u otvaranju tegle, recimo ili podizanju nečega".

On ističe da je stvar prosta, te da oni koji slabije koriste ove mišiće brže primećuju njihovo slabljenje, odnosno – redovno vežbanje je jednostavan način da ojačate ove mišiće.