Lifestyle

Kad problem sa zubom vodi u smrt? U jednom slučaju zapaljenje migrira po cijelom tijelu

Autor Tamara Veličković

U kojim situacijama problem sa zubima može da dovede do smrti?

Izvor: Youtube/Printscreen/ElectricTeeth

Djevojčica (16) iz Sarajeva preminula je nakon operacije zuba u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a prema poznatim informacijama, ona je u pratnji roditelja zatražila stomatološku pomoć zbog intenzivne zubobolje. Situacija se naglo pogoršala jer se gnoj iz zuba proširio niz vrat i izazvao je ozbiljnu infekciju koja je rezultirala razvojem sepse. U kojim situacijama problem sa zubima može da dovede do smrti?

Pojava bilo kakve neugodnosti u usnoj šupljini dobar je razlog da posjetite stomatologa. Međutim, većina pacijenata to izbjegava do poslednjeg trenutka i potpuno uzalud. Mnoge bolesti u usnoj duplji razvijaju se brzo, neke čak i za nekoliko sati. Ovo se ne odnosi na karijes, ali posledice neliječenog karijesa mnogo brže sustižu pacijente.

U nedostatku blagovremenog liječenja, karijes se pretvara u pulpitis - "nerv umire" u zubu. Pojavljuje se nekroza neurovaskularnog snopa, a unutar zuba počinje aktivan rast i reprodukcija bakterija. Ako u ovom trenutku zub nije izliječen, proces ne miruje i napreduje do razvoja parodontitisa - upale iza vrha korena. Opet, ako se ne liječi, ovaj proces u svakom trenutku može da se pogorša i razvije u apsces maksilofacijalne oblasti, gnojno topljenje tkiva sa formiranjem gnojne šupljine. Apscesi se, po pravilu, mnogo teže liječe od običnog parodontitisa. Ipak, oni mogu da se liječe.

Ako u ovom trenutku nema liječenja, zapaljen proces može da se razvije u difuzno gnojno zapaljenje koje može da migrira po cijelom tijelu, krećući se od usne duplje do vrata i drugih organa. Celulitis je mnogo ozbiljnija bolest, koja izaziva ogroman broj komplikacija: sepsu, respiratornu insuficijenciju itd. Sve ove komplikacije mogu da dovedu do smrti ako se ne liječe.

Celulitis se liječi hirurški u bolnici na odjeljenju maksilofacijalne hirurgije. Proces oporavka je dug, radno intenzivan i zahtijeva ogromnu količinu ljekova. Takvi pacijenti mogu dugo da ostanu u jedinici intenzivne nege. Na sreću, većina pacijenata sa celulitisom može da se izliječi. Ipak, ne treba zanemariti posjete stomatologu, one će pomoći da se izbjegne veliki broj problema.

Tagovi