Lifestyle

5 grešaka koje uništavaju motor: Odnose se na mijenjanje brzine, a jednu stalno ponavljamo

Autor Ivana Vlajković

Šta može da se desi ako se pogrešno mijenjaju brzine u automobilu?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ako ne mijenjate brzine pravilno u svom automobilu, motor može da pretrpi značajna oštećenja. Na primjer, ako ubacite u prvu brzinu nakon vožnje u trećoj, to će brzo dovesti do prekoračenja brzine u crvenoj zoni. Ako se ovo stanje nastavi, može izazvati ekstremno oštećenje motora.

Ako u toku vožnje prebacite u pogrešnu brzinu, motor će često stati i nećete moći da se krećete. U suštini, možete oštetiti motor ako vozite previsokim opsegom brzine. Jednom kada se mjenjač pokvari, troškovi popravke u rasponu od četiri cifre su više pravilo nego izuzetak. Auto bild objašnjava pet najčešćih grešaka koje vozači prave, a koje mogu dovesti do oštećenja motora.

Greška 1: Prebrzo mijenjanje brzina

Unutar ručnog mjenjača postoje zupčanici koji su obično različitih veličina i pružaju različite brzine. Mijenjanjem brzina pomoću mjenjača, pomijerate mjenjač unutar transmisije, koji uključuje dva stepena prenosa zajedno i tako pretvara brzinu motora u odgovarajuću brzinu točka.

Međutim, postoji problem: dok se jedan zupčanik okreće istom brzinom kao i točak na putu, drugi se okreće sporije ili brže. Da bi čaura zupčanika spojila dva zupčanika, oni moraju da se rotiraju istom brzinom. Danas postoje sinhro prstenovi koji obavljaju ovaj posao. Sinhronizacioni prstenovi djeluju skoro kao neka vrsta spojnice između dva zupčanika.

Prilikom prebacivanja u drugu brzinu, ručica mjenjača se gura prema odgovarajućoj brzini i tako vrši pritisak na prsten sinhronizatora, koji zatim koči ili ubrzava brzinu i tako ga prilagođava brzini točkova. Ako mijenjate brzine prebrzo, sinhro prsten nema vremena da nježno prilagodi brzinu brzini točka.

Sinhro prsten snažno trlja o zupčanik tokom brze promjene stepena prenosa, što uzrokuje povećano habanje prstena sinhronizacije - ili čak može izazvati njegovo pucanje. Stvoreni komadi tada plutaju u ulju i zagađuju ga. To znači da se ležajevi u mjenjaču i zupčanici više ne mogu pravilno podmazati, što zauzvrat dovodi do povećanog habanja.

Ako mijenjate brzine polako, sinhro prsten će se vremenom istrošiti, ali znatno manje. Ali sporo mijenjanje brzina ima još jednu prednost: rizik od slučajnog prebacivanja u nižu brzinu umesto u višu je takođe značajno manji. Ako se to dogodi, ne samo da možete ozbiljno oštetiti mjenjač, već prije svega motor.

Greška 2: Ubacite u rikverc dok se automobil kreće

Vožnja unazad dovodi do toga da se točak okreće u drugom smeru. Da bi se to moglo desiti, postoji posebna brzina u ručnom mjenjaču posebno za brzinu unazad, koja je povezana sa drugom preko čaure zupčanika. Međutim, ovaj stepen prenosa obično nije sinhronizovan (za razliku od brzina za naprijed). Zbog toga, automobil treba da miruje prije uključivanja u hod unazad.

Kvačilo takođe treba da bude pritisnuto na kratko vrijeme prije uključivanja - na ovaj način oba zupčanika miruju i mogu se spojiti zajedno na način koji štiti materijal. Inače, ovaj savjet važi i za automobile sa automatskim mjenjačem. Ako se ručica mjenjača pomjeri iz "D" u "R" dok se kotrlja napred, kočione trake i kvačila sa više ploča unutar mjenjača će se istrošiti mnogo brže. Ovo funkcioniše otprilike na principu papuče kvačila.

Ako se prebacite sa "R" na "D" kada se kotrljate unazad, to je isti način. Zbog toga je uvek bolje da se automobil potpuno zaustavi prije nego što se prebaci između "D" i "R".

Greška 3: Oslonite ruku na ručicu mjenjača

Među vozačima je popularno da jednostavno stave desnu ruku na ručicu mjenjača. Ali dugoročno, ovaj navodno kul gest takođe oštećuje prenos. Ako uvek držite ruku na ručici mjenjača tokom vožnje, automatski stavljate pritisak na ručicu mjenjača. Ovaj pritisak na čahuru mjenjača stvara neku vrstu napetosti u mjenjaču, što ne samo da dodatno opterećuje čahuru menjača, sinhro prstenove i spojne zupčanike i samim tim dovodi do njihovog bržeg trošenja, već zbog toga trpe i ležajevi mjenjača.

Ruke uvek treba da ostanu na volanu tokom vožnje. Ovo nije dobro samo za transfer, već i za vašu sigurnost, piše fenix.magazin.

Greška 4: Kvačilo nije pravilno pritisnuto

Još jedna greška u brzim i sportskim promjenama brzina: pedala kvačila nije pritisnuta pravilno ili na vrijeme. Ova mala nepažnja takođe može rezultirati zaista skupim popravkama. Ako kvačilo ne prekine u potpunosti vezu za napajanje između motora i mjenjača, ili je ne isključi na vrijeme, a vi i dalje prelazite u sledeću brzinu, mjenjač često reaguje glasnom škripom.

Ovaj zvuk škripe se javlja zato što sinhro prstenovi ne mogu da ubrzaju dva stepena prenosa tokom procesa mijenjanja. Dok se jedan zupčanik okreće brzinom točka, drugi se okreće brzinom motora i ne može se kočiti. Ako zatim promijenite stepen prenosa, čaura zupčanika se natjera na zupčanike pri različitim brzinama.

Zupčanici škripe na čauri menjača, što ne samo da dovodi do škripe, već i do znatno povećanog habanja. U najgorem slučaju, čak možete izazvati "gubitak zuba" u zupčanicima. Kada zupčanik izgubi nekoliko zuba, popravke postaju veoma skupe.

Greška 5: Zanemarivanje održavanja

Da bi mjenjač dugo ostao u dobrom stanju, potrebno ga je redovno servisirati. Mnogi proizvođači automobila uopšte ne obezbeđuju održavanje mjenjača. Pogotovo kada je riječ o ulju za mjenjač (bez obzira na to da li je ručni ili automatski), često postoji klauzula "dopunite doživotno". Međutim, treba da znate da proizvođači automobila često obezbjeđuju samo životni vijek od oko 200.000 kilometara za automobil.

Međutim, uz redovno održavanje, mjenjač zapravo može trajati mnogo duže. Vremenom, ulje za mjenjač takođe stari: ne samo da postaje kontaminirano normalnim habanjem, već u nekom trenutku jednostavno više ne podmazuje ležajeve. Iako proizvođači to ne zahtijevaju, ulje u mjenjaču treba redovno mijenjati.

Redovne promjene ulja ispiraju nečistoće i obezbjeđuju dobro podmazivanje. Promjena ulja u mjenjaču treba da bude posebno primjetna kod automatskih mjenjača: mjenjači često mnogo lakše prelaze u sledeću brzinu nakon promjene ulja.

Ali ručni mjenjač je takođe srećan zbog svežeg ulja. Trebalo bi redovno provjeravati da li mjenjač curi. Ako je u mjenjaču premalo ulja, sve unutrašnje komponente će se naravno istrošiti mnogo brže. Ali ako pazite na nivo ulja u mjenjaču, redovno ga mijenjate i glatko mijenjate brzine, mjenjač će imati dug životni vijek.