SAVETI

3 uređaja u kući bukvalno gutaju pare: Troše najviše struje, a računi su ogromni

Autor Tamara Veličković

Evo koji uređaji u kući troše najviše struje!

Izvor: Mondo/Maja Gašić

Kler Horn, stručnjak iz britanske kompanije "Keseler", otkriva koji uređaji prave najveće račune. Ispostavilo se da su frižider, aspirator i električni šporet najveći potrošači električne energije u kuhinji. Frižider se sa razlogom nalazi na prvom mjestu - na njega otpada oko 12 odsto računa za struju.

Kako biste smanjili potrošnju, Horn savjetuje da ne idete u velike kupovine. Kupujte manje hrane, taman onoliko namirnica koliko vam je potrebno. Razlog je količina energije za hlađenje. Koliko se troši, zavisi od toga koliko je frižider opterećen.

Kada je u pitanju aspirator, postoji trik koji možete da primjenite da biste uštedili. Uključite ga istog trenutka kada počnete da kuvate i isključite najkasnije 5 minuta nakon isključivanja šporeta.

Električni šporet, koji gotovo može da dijeli mjesto sa frižiderom po potrošnji, takođe ima caku. Kupujte šerpe koje nisu ni šire ni uže od ringle. Izbjegavajte da zagrijevate malu količinu hrane. Koristite mikrotalasnu za hranu za koju je to moguće jer je ona znatno manji potrošač električne energije od šporeta.