Lifestyle

Neki psi se jako boje mačaka: Vlasnici ljubimaca su se uvijek pitali zašto - stručnjaci dali odgovore

Autor Jana Desovski

Neke studije su otkrile zašto se pojedini psi plaše mačaka.

Izvor: Ardea / Profimedia

Psi se često plaše mačaka iz više razloga. 

Njihov strah može biti povezan sa različitim faktorima, kao što su iskustvo, instinkt i ponašanje mačaka. Iako strah pasa od mačaka nije bio glavni fokus mnogih istraživanja, postoje relevantne studije koje istražuju komunikaciju među vrstama, iskustveno učenje i socijalizaciju koje sve mogu doprinijeti razumijevanju ovog fenomena.

Razlike u komunikaciji između vrsta

Istraživanja su pokazala da psi i mačke imaju veoma različite načine komunikacije. Psi koriste izraze lica, položaj uha, položaj repa i vokalizaciju na načine koji se razlikuju od mačaka. Kada ove životinje ne uspiju da pravilno "pročitaju" signale, može doći do nesporazuma i nesigurnosti, što može rezultirati strahom kod pasa.

Učenje kroz iskustvo i socijalizaciju

Studije socijalizacije životinja pokazuju da rano izlaganje pasa mačkama, ili obrnuto, može pomoći u smanjenju straha ili agresije. Psi koji su imali negativna iskustva sa mačkama mogu razviti dugotrajan strah, što je oblik učenja kroz negativno potkrijepljenje. Ova učenja mogu trajati cio život, posebno ako se ne liječe ili ispravljaju.

Evoluciona biologija i instinkt

Istraživanje instinktivnog ponašanja pasa takođe može dati uvid u ovo pitanje. Psi, u zavisnosti od rase i individualnog temperamenta, mogu instinktivno da doživljavaju mačke kao prijetnje ili konkurente, posebno ako se mačka ponaša agresivno ili teritorijalno.

Nažalost, direktna istraživanja koja se posebno bave strahom pasa od mačaka su rijetka. Većina istraživanja je usmjerena na opštu interakciju između različitih vrsta i na faktore koji utiču na ponašanje i socijalizaciju.

Međutim, istraživanja o komunikaciji među vrstama, iskustvenom učenju i evolucionom ponašanju pružaju dobar okvir za razumijevanje zašto neki psi mogu razviti strah od mačaka.

Važno je napomenuti da strah od mačaka nije prisutan kod svih pasa. Neki psi žive sa mačkama i dobro se slažu, dok je drugima potrebno više vremena i pažnje da se naviknu na njihovo društvo. Pravilna socijalizacija i pozitivno iskustvo mogu pomoći psu da prevaziđe strah od mačaka.