Lifestyle

Tečnost koja je bacana u otpad je nova "superhrana": Otkrivena njena brojna pozitivna svojstva

Autor Danijela Stojšin

Maslinovo ulje, opisano kao "tečno zlato" u Homerovoj "Ilijadi", poznato je po svojim pozitivnim učinkom na zdravlje. Naučnici su sada utvrdili da otpadna voda iz mlinova za obradu maslina može da bude još moćnija "superhrana"

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ova voda ostaje nakon što se masline samelju, a njihovo ulje se odvoji. Ranije se smatrala pomalo otežavajućim delom proizvodnje maslinovog ulja jer ako se ne odvoji kako treba, može da kontaminira tlo i čistu vodu. Međutim, stručnjaci je sada hvale zbog zaštitnog i protivupalnog potencijala, navodi The Guardian.

Nakon što su čuli za uzgajivače maslina koji piju otpadnu vodu iz zdravstvenih razloga, započeli su istraživanje. Puna je fitokemikalija, naročito polifenola, koje doprinose zdravlju creva.

Italijanska naučnica Adriana Albini već 10 godina proučava ovu otpadnu vodu. Otkrila je da ona može da pomogne u prevenciji i lečenju određenih karcinoma, uključujući rak pluća, prostate, debelog creva i dojke.

Druga istraživanja su pokazala da ona može da bude korisna za fizički oporavak, poboljšanje metabolizma i ublažavanje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti.

Ova otpadna voda sadrži najmanje 30 različitih vrsta polifenola, među kojima je hidroksitirozol bio najzastupljeniji. On pomaže u održavanju zdravlja mozga i srca, kao i u smanjenju upala.