Putovanje

"Znali smo da običan posao od devet do pet nije za nas": Par dao otkaz, kupio kombi i započeo avanturu iz snova

Autor Tamara Veličković

Nik i Džes odlučili su da lagodan život u Njemačkoj zamijene kombijem i tako proputuju čitav svijet

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nik i Džes su dali otkaze na svojim poslovima od devet do pet i rešili da putuju svijetom. Veliku odluku su donijeli, nakon što su se uputili u Australiju, gdje su planirali da ostanu šest mjeseci, a u rodnu Njemačku su se vratili nakon tri godine.

Iako priznaju da je život u kombiju imao svojih nedostataka, kažu da je to bilo isplativo i da štede novac na renti i računima.

"Život u kombiju za nas je počeo prilično spontano, jer dvije nedjelje odmora u nekom hotelu za nas jednostavno nije bilo dovoljno. Nakon niza nevjerovatnih avantura, znali smo da običan posao od devet do pet nije za nas", rekla je Džes za "Luxury Travel Daily", a prenosi "Sun".

Godine 2017, par je spakovao svoje stvari i otišao na putovanje koje je prvobitno trebalo da traje šest mjeseci u Australiji.

"Kupili smo auto i obišli obalu Australije. Uživajući u svakom trenutku, prvobitnih šest mjeseci pretvorilo se u gotovo tri godine putovanja", nastvalja ona.

Nakon istraživanja Australije, par je proveo godinu dana putujući s rancem po Aziji i Fidžiju.
Kada su se konačno vratili u svoju rodnu Njemačku 2020. godine, brzo su shvatili da "tradicionalan" način života više nije za njih.

Renoviranje koštalo oko 15.000 eura

Kupili su svoj kombi 2020. godine, vratili su se na univerzitet i proveli dvije godine renovirajući svoj novi dom. Za kombi su dali 14.000 eura i zavrnuli rukave - radili su na njemu 12 sati dnevno tokom sedam mjeseci.

"Trajalo je mnogo duže nego što smo mislili, ali bismo rekli da trud isplato. Renoviranje nas je koštalo oko 15.000 eura, ali smo sve radili sami, uključujući i struju. Na početku avanture smo računali da damo 10.000 eura za kombi i još 10.000 eura za renoviranje", priča Nik i dodaje da su ubrzo shvatili da im to neće biti dovoljno.

U kupovinu kombija su se upustili u najgorem mogućem momentu, tokom pandemije. Upravo je to bio momenat kada su mnogi odlučili da započnu život u kombiju. I kombijima je skočila cijena, tako da su planirani budžet morali odmah u startu da prekorače za 4.000 eura. Međutim, nisu odustali.

"Na kraju krajeva, ovo je bila naša prva zajednička kuća, i nakon što smo živjeli vrlo skromno tokom putovanja po Australiji, zaslužili smo nešto lijepo u čemu ćemo se osjećati kao kod kuće", kaže Nik.

Par priznaje da su proces smatrali "potpuno zastrašujućim" u nekim trenucima.

"Nismo imali pojma s čim se suočavamo, a nismo mogli dozvoliti ni previše grešaka jer smo već prekoračili budžet i željeli smo što pre da krenemo na put", priča Nik.

To je dovelo do intenzivnog perioda gradnje sa gotovo svakodnevnim izazovima koji su se iznenada javljali.

"U kombiju je recimo sve krivo, pa je renoviranje samim tim dosta teže. Ništa nismo znali o razvođenju vode i struje, pa smo sve prvo morali da naučimo, pa tek onda da radimo. A fioke, one su posebna priča, trebalo nam je dva mjeseca da shvatimo kako da ih postavimo", priča Nik.

Trud se isplatio

"Niko nije vjerovao da možemo da izgradimo kombi kao što je ovaj, čak ni mi sami, i ispostavilo se da je mnogo bolje nego što smo očekivali”, priča Džes i dodaje da je to bio skup put, koji se jako brzo isplatio.

"Rekli bismo da trošimo 30-50 posto manje mjesečno na fiksne troškove od naših prijatelja koji žive u gradu", dodaje Džes.

Kombijem prvo otišli do Norveške

Prvo putovanje kombijem bilo je u Norvešku i Švajcarsku tokom zime, zatim su krenuli u Francusku duž južne obale Španije do Kadiza, prije nego što su se ukrcali na trajekt za Kanarska ostrva gdje su proveli toplu zimu.

"Putovanje traje nešto više od dvije godine i ne namjeravamo da stanemo uskoro. Naše omiljeno mjesto s kombijem je Fuerteventura, definitivno. To je najtoplije mjesto za zimu u Evropi", rekla je Džes.

U planu su im Italija i Grčka, a za sve one koji žele da započnu život kao ovaj mladi par, imaju savjet:

"Uvijek možete da se vratite svom starom životu ako ne uspije, ali ne možete da povratite vrijeme koje niste proveli ostvarujući svoje snove", rekao je Nik.