Lifestyle

MOLIO ME DA GA NE POJEDEM: Ribar proveo više od godinu dana IZGUBLJEN sa prijateljem, samo je on preživio

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Ribar Hose Salvador Alvarenga uputio se na bezazleno ribarenje, koje mu je zauvijek promijenilo život. Tražio je dobar ulov, zajedno sa prijateljem Ezekielom Kordobom, a onda je proveo 438 dana izgubljne na moru.

Izvor: HILARY HOSIA / AFP / PROFIMEDIA

Šta se dogodilo?

Hoseova i Ezkielova avantura počela je novembra 2012. godine. Krenuli su iz sela Kosta Azul, nadomak meksičkog grada Pihihijapan. Tražili su dobar ulov, a umalo sreli smrt.

Brod je završio usred ničega, pošto su ga talasi besomučno “bacali” nedjelju dana. Motor je prestao da radi, izugubili su dobar dio opreme, a brzo su ostali bez hrane i vode.

Na pučini, bez hrane i vode

Nedjelje su prolazile, a dvojica ribara su preživljavala su tako što su lovili i jeli sirovu ribu. Pored ribe, ishrana im se svodila na kornjače i meduze, a budući da nisu imali pijaću vodu, preživljavali su uz pomoć krvi galebova, urina ili kišnice.

Bio sam toliko gladan da sam jeo sopstvene nokte, gutao sve male komadiće - rekao mi je kasnije Alvarenga.

Javnost je vjerovala da su nastradali. Nakon pet mjeseci, Alvarenga je ostao sam. Njegov saputnik nije mogao da izdrži pritisak. Odbijao je da jede, plakao satima, a na kraju preminuo.

Prije smrti, zamolio je kolegu samo jedno - da ne pojede njegovo tijelo - i dobio obećanje da neće.

Tijelo je šest dana stajalo na brodu, dugačkom sedam metara, a kada Alvarenga je uhvatio sebe kako priča sa lešom, odlučio je da izvede ritual sahrane.

U samoći, koja je uslijedila, zabavljao se zamišljajući da igra fudbal, a kao loptu je koristio ribu.

Da bi sebe zaštitio od depresije izmislio je alternativnu realnost, u kojoj je, kako je kasnije tvrdio, uživao. Takođe, mnogo je razmišljao o svojoj porodici i ćerci.

Kako se završila agonija?

Nakon 14 mjeseci provedenih na moru, Alvarenga se konačno našao blizu obale Maršalskih ostrva, skoro 9.000 kilometara dalje od početne destinacije.

Iskočio je iz broda brzinom svjetlosti, doplivao do kopna i pronašao kuću u vlasništvu bračnog para. Tada je njegova agonija duga 438 dana zvanično okončana.

https://youtu.be/8nOtMsAkkC4?si=73U4wznw6wDfTu68
Spasen je 30. januara 2014. godine, a kamera se snimila izmučenog čovjeka s dugom bradom i čupavom kosom. Ljekari su konstatovali da su vitralni znaci dobri, osim niskog krvnog pritiska, dehidracije i otečenih gležnjeva.

U bolnici je ostao 11 dana, nakon čega je pušten kući. Rečeno je da je razvio strah od vode, imao je problem sa spavanjem i anemiju. Pakao kroz koji je prošao podijelio je tek poslije godinu dana.