VEZA ŽRTVE I STALKERA

U SVAKOJ ZEMLJI IMA HILJADE MARTI IZ "BABY REINDEER" Detektiv: Jednu stvar nikad ne radite osobi koja vas uhodi

Autor Tamara Veličković

"Baby Reindeer" je savršen primer psihološke studije između žrtve i stalkera.

Izvor: Youtube/Netflix/printscreen

Serija "Baby Reindeer" ("Maleni irvas") postala je apsolutni bestseler na Netfliksu. Priča o čoveku kojeg je uhodila jedna žena i koja nije mogla da se pomiri sa činjenicom da njihova veza nikada neće imati dublji karakter, zaludela je ceo svet. Serija je postala globalni hit, a tema uhođenja postala je jedna od glavnih rasprava u društvu.

"Stvar je ozbiljna jer se povećava broj slučajeva uhođenja. Uhođenje ne mora da bude agresivno da bi izazvalo našu anksioznost, učinilo da se osećamo ugroženo i neprijatno. Svake godine naša detektivska agencija primi skoro 100 slučajeva uhođenja. Mnogi od njih su slučajevi koje policija smatra da nisu vredni intervencije", kaže Malgoržata Marčulevska, privatna detektivka.

Prema njenim rečima, serija "Baby Reindeer" je savršen primer psihološke studije između žrtve i stalkera. U njoj vidimo živopisne emocije i anksioznost osobe koju maltretiraju poruke, sastanci i telefonski pozivi, a istovremeno vidimo da veza između stalkera i žrtve postoji.

"Priznajem da sam ovu seriju gledala sa velikim emocijama, jer mnoge stalker veze izgledaju ovako. One ne moraju uvek da budu agresivne, ne moraju uvek da budu zasnovane na pretnjama. Kontakt može da se smatra uhođenjem ako nam prekomeran broj poruka, tekstualnih poruka i telefonskih poziva izaziva uznemirenost. Ako nekoga obavestimo da ne želimo kontakt sa njim, a taj kontakt se i dalje održava, pojačan je i opresivan, imamo posla sa stalkerom", kaže Marčulevska.

NameBaby ReindeerUhođenje može da se odnosi na bračne, profesionalne ili čak porodične odnose. Ponekad žrtva ne poznaje svog stalkera, već samo prima poruke od njega na društvenim mrežama. Ponekad se ispostavi da je stalker bivši supružnik ili kolega.

"Ovo je veoma česta pojava, jer imamo mnogo slučajeva progonjenih žena, ali ima i mnogo progonjenih muškaraca", otkriva detektivka i dodaje da značajan broj slučajeva uhođenja počinje bračnim vezama. Veoma je važno da pazimo sa kim se dopisujemo na sajtovima ili sa kim idemo na sastanke.

"Jedna od naših klijentkinja je zakazala sastanak sa muškarcem. Posle dva sastanka, odlučila je da ne nastavi viđanje. Čovek joj je napisao preko 100 poruka na Fejsbuku i Instagramu, posetio je ispred zgrade, pitao je zašto ne želi da mu pruži šansu. Uveče joj je pisao vulgarne poruke u kojima ju je najgore vređao, a ujutru joj je pisao 'dobro jutro' kao da se ništa nije dogodilo. Žena nije mogla da nađe mir nekoliko meseci", otkriva detektiva Marčulevska.

"Još jedna klijentkinja je raskinula sa partnerom, a on je postao toliko opsednut njome da je pisao ne samo njoj, već i njenim prijateljima, poznanicima i roditeljima. Posećivao ju je na poslu, pitao njene drugarice da li ima veze sa drugim muškarcima, a prijateljima njegove bivše partnerke je na Fejsbuku pisao poruke pune žaljenja, razočarenja i optužbi za izdaju. Ova situacija je trajala godinu dana. Pitate se kako je to moguće?

Izvor: NETFLIX / Planet / Profimedia

Čovek nikada nije bio agresivan. Ali bio je depresivan, a njegov očaj je doveo do toga da i njegova bivša partnerka skoro doživi nervni slom. Verujte mi, kada dva puta nedeljno dobijemo buket cveća od našeg partnera, možda ćemo se osećati neprijatno", kaže detektivka.

Nemojte provocirati stalkera ili izazivati njegovo interesovanje

lkere ne treba zanemariti. Takođe ih ne treba provocirati na agresivno ponašanje ili ponašanje koje je teško kontrolisati. Obično su to nepredvidivi ljudi, pa ne možemo da budemo sigurni kako će se ponašati, a nažalost, bilo je situacija kada je ljubomora izazivala tragedije.

"

Pitala sam jednu od klijenatkinja koja se žalila na uhođenje: 'Zašto niste blokirali ovog čoveka na Fejsbuku ili Instagramu?'. Nije mogla da odgovori. Druga je, međutim, direktno priznala da je dodala još fotografija i storija kako bi njen bivši, veoma ljubomorni partner, znao koliko je dobar njen život. Ovakvo ponašanje ga je izazvalo u kontakt i, u jednom trenutku, u veoma opasne situacije", otkriva detektivka i napominje da svaki slučaj uhođenja treba prijaviti policiji.