Lifestyle

DOKTOR OTKRIO 5 SIMPTOMA OPASNE INFEKCIJE - ODMAH U HITNU! Pomislićete da vam se samo slošilo, a ŽIVOT VAM VISI O KONCU

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

​​Ja sam doktor - evo 5 znakova fatalne infekcije koji znače da treba da pozovete hitnu

Izvor: TikTok/docmerton

Dr Mohan Sekeram, koji na trenutno najpopularnijoj društvenom mreži TikTok neprestano deli zdravstvene savete, otkrio je koje opasne simptome nikako ne smete da ignorišete - znak su da odmah pozovete hitnu pomoć! Doktor je otkrio pet alarmantnih znakova sepse na koje treba da obratite pažnju.

Sepsa, odnosno trovanje krvi, javlja se kada imuni sistem preterano reaguje na infekciju i počne da oštećuje tkivo i organe. A evo na koje znake treba da obratite pažnju...

  1. Osoba se ponaša zbunjeno, govor joj je nejasan, nepovezna i nema smisla. 
  2. Modra ili bleda koža, sa tamnim mrljama na usnama i jeziku.
  3. Otežano disanje, nedostatak daha ili veoma brzo disanje.
  4. Groznica ili drhtavica, uopšteni osećaj da je veoma hladno.
  5. Pojačano znojenje celog tela, lepljiva koža.

Sepsa je uvek izazvana infekcijom, kaže dr Sekeram i dodaje da su najčešći uzročnici ovog teškog i opasnog stanja zapaljenje pluća, urinarne (UTI), kožne (uključujući celulitis) i infekcije u stomaku (na primer upala slepog creva).

Obično, kada se osoba poseče, područje oko rane postaje crveno, natečeno i toplo na dodir. Ovo je dokaz da je imuni sistem krenuo u "akciju", oslobađajući bela krvna zrnca na mesto povrede da bi "ubila" bakterije koje izazivaju infekciju. Kada se desi sepsa, odbrambeni mehanizam tela preterano reaguje i rezultat je da napada telo. Ovo stanje može da dovede do otkazivanja organa i septičkog šoka, što može biti fatalno.

Sepsa može da se desi bukvalno svakome, i starima i mladima, onima koji vode zdrav život i onima koji to ne čine. Kao i kod mnogih bolesti opasnih po život, najugroženija su novorođenčad, deca i starije osobe, kao i oni sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Istraživanja su pokazala i da su muškarci podložniji sepsi od žena, kao i osobe koje se bore sa dijabetesom, AIDS-om, bolestima bubrega ili jetre, jer im je imunitet oslabljen. Trudnice i osobe koje su pretrpele teške opekotine ili fizičke povrede takođe su u većem riziku da im se desi trovanje krvi.

Sepsa je ekstremno ozbiljno stanje i rizik od fatalnog ishoda je gotovo izvestan ukoliko se ne krene odmah s lečenjem.