• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO ŠTA SU OTAC I MAJKA RADILI SVE HITLERU PA JE POSTAO NAJVEĆE ZLO: Šok otkirće o njima pokazuje kako se ubija EMPATIJA

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Hitlerova pojava podsjeća nas na važnost borbe protiv rasizma, netolerancije i fašizma kako bi se osigurala sloboda, jednakost i ljudska prava za sve ljude.

 Evo ko su bili Hitlerovi roditeji Izvor: Kurir/ Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Adolf Hitler bio je čovjek koje je sijao svuda po svijetu neopisivo zlo, te je u istoriji zapamćen kao jedan od najvećih zločinaca svih vremena! Naime, njemački političar, vođa nacističke partije i diktator imao je ogroman uticaj na 20. vijek, ali ne u pozitivnom smislu. Umro je noseći na duši hiljade i hiljade ubijenih ljudi. A kao mali, vjerovali ili ne, sanjao je da postane slikar...

Kako u slikarstvu nije ostvarivao uspjeha, provodeći dane mladosti u Beču, počeo je da ravzija razvio svoje političke i rasističke ideje.

Pridružio se Njemačkoj radničkoj partiji (koja će kasnije postati poznata kao Nacistička partija) 1919. godine, a ubrzo je postao njen lider. Njegova retorička veština i sposobnost manipulacije masama doprinijeli su rapidnom rastu popularnosti Nacističke partije u Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata.

Izvor: Kurir/Profimedia

 Nakon političkog uspona, Hitler je postao kancelar Njemačke 1933. godine, a kasnije je preuzeo apsolutnu vlast i proglasio se Führerom (vođom) države. Njegova politika bila je obilježena nacionalizmom, rasizmom i militarizmom, a njegova nacistička ideologija promovisala je superiornost arijevske rase i progon manjinskih grupa, posebno Jevreja.

Hitler je sproveo politiku represije i terora nad svojim političkim protivnicima, kao i nad pripadnicima različitih etničkih i vjerskih grupa. Njegova politika je kulminirala užasnim zločinima tokom Holokausta, kada je milionima Jevreja, kao i Romima, homoseksualcima i drugim grupama, oduzeto život u koncentracionim logorima širom Evrope.

Njegova vladavina dovela je do izbijanja Drugog svjetskog rata 1939. godine, u kojem je Nemačka vođena njegovim nacističkim režimom osvojila velike djelove Evrope pre nego što je konačno poražena 1945. godine. Hitler je počinio samoubistvo u svojoj tajnoj bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945. godine, kako bi izbjegao odgovornost za svoje zločine.

Otac Adolfa Hitlera bio je autoritativan čovjek koji je tukao svog sina, a Hitlerova majka Klara imala je "borbeniji" karakter nego što je većina istoričara ranije pretpostavljala...

Opisi Hitlerovih roditelja pomenuti su u prvoj biografiji oca nacističkog diktatora Adolfa Hitlera "Hitlerov otac: Kako je sin postao diktator". Knjiga je zasnovana na ranije nepoznatim pismima pronađenim na tavanu austrijskog grada koje je sakupio istoričar Roman Sandgruber. On je zaključio je da je psihologija oca imala veliki uticaj na njegovog sina Adolfa.

Hitler je imao naizgled djetinjstvo kao i svaka druga djeca u pokrajini Gornja Austrija, a zapravo je svakoga dana, najviše nesvjesni, trepo ozbiljan teror. Sve oko njegove mladosti je obavijeno velom tajne, ali klupko se godinama polako odmotava. Čak je i identitet njegovog dede po ocu i dalje tajna.

Izvor: kURIR/Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / ProfimediA

 Alojz je rođen 7. juna 1837 u regiji Waldviertel. Majka mu se zvala Anna Maria Schicklgruber, dok ime biološog oca nije poznato. Zvanično otac mu je bio, alkoholičar, Johann Georg Hiedler, koji je njegovu majku oženio kada je Alois imao 5 godina.

Međutim, istoričari koji su se bavili Hitlerovom biografijom pretpostavljaju da mu je tata bio, zapravo, Johann Nepomuk Hiedler, koji nije mogao da oženi njegovu majku, jer je već bio u braku i imao troje djece, te je za njega to uradio rođeni brat!

Aloiz je 1876. želIo da promIJeni prezime i uzme ono od očuha, ali notar je tada napravio grešku, pa je od Hiedler postao Hitler.

Bio je oženjen sa Annom Glasl-Hörer (koja je bila starija od njega, pa je ubrzo umrla). Potom je bio sa sluškinjom Franziskom Matzelsberger, koja je takođe umrla, dok je bila u braku sa njim, a imali su svoje djece - Alojza mlađeg i Angelu.

Treća žena mu je bila Klara Pölzl, ujedno i njegova rođaka, inače 23 godine mlađa. Imali su sina Adolfa, Edmunda (umro sa 4 godine), Gustava (umro kao beba) i ćerku Paulu. Zbog poslovanja, bio je carinik, s porodicom se selio po čitavoj Austriji. Od sve djece koje je imao, najviše je mrzio Adolfa, za kojeg je mislio da je nesposoban i neinteligentan.

Umro je 3. januara 1903, u 65. godini života, u jednoj lokalnoj kafani, gdje se jednostavno srušio.

Kako su nastala čuvena pisma koja mnogo otkirvaju?

Radleger je čuvao pisma Hitlerovog oca koja su ostala na njegovom tavanu do pre osam godina. Pronašla ih je njegova praunuka koja ih je poslala Sandgruberu.

Sandgruber, profesor istorije na Univerzitetu u Lincu, proučio je 31 pismo koje je napisao Hitlerov otac Alojz, rođen Šiklgruber. Alojz je bio samouki službenik koji je radio u carinskoj službi u Austro-Ugarskoj. Kasnije je uzeo očuhovo ime.

Pisma su napisana početkom 1895. godine, kada je Adolf Hitler imao šest godina, i bila su upućena graditelju puteva Josefu Radlegeru. Njegov otac je u to vreme od Radlegera kupio farmu od oko 20 hektara u Hafeldu blizu Linca. Poduhvat je propao jer je Alojzu odbijen bankarski kredit, a dve godine kasnije imovina je prodata. Kada mu je odbijen bankarski kredit, Alojz se sa porodicom seli u iznajmljeni stan u obližnjem gradu Lambach.

Istoričar Sandgruber zaključuje da je Hitler rano razvio antisemitske i nacionalističke ideje i osporio tvrdnje nekih istoričara da je Hitlerova mržnja prema Jevrejima nastala nakon što se preselio u Beč.

Hitler se preselio u austrijsku prijestonicu 1908. godine s ciljem da postane umjetnik.

U pismima Hitlerov otac opširno opisuje porodične situacije u kojima su se našli, kao i finansijske poteškoće. Sandgruber je rekao da su ga pisma primorala da preispita lik Klare Hitler koju često opisuju kao pokornu domaćicu. Alojz prvobitno unajmljuje Klaru kada je imala samo 16 godina kako bi mu pomagala oko domaćinstva, Klara umire od raka dojke 1907. godine.

Izvor: Kurir/ Wikipedia

 Uprkos tvrdnjama da je majka bila protivnik Jevreja, nju je malo prije smrti lečio jevrejski lekar koji se kasnije preselio u Sjedinjene Države da bi izbegao nacistički režim. U pismu Radlegeru, Alojz je napisao: "Moja supruga uživa u poslu i razume ekonomiju domaćinstva, a ni ja nisam besposlen".

Sandgruber je za "Špigl" napisao da se mora preispitati uloga Klare u Hitlerovom djetinjstvu.

"Klara Hitler često je prikazivana kao nježna domaćica. Previđa se da je ona bila i upravnik imanja i da je od njenog novca kupljena farma. Ono što Alojz piše baca na nju potpuno novo svijetlo. Ali Alojz je imao jačeg uticaja na njihovog sina", objašnjava i dodaje:

"Kakav otac takav sin, a otac Adolfa Hitlera bio je samouk i preambiciozan. Alojz je bio ambiciozna osoba koju je oblikovala činjenica da je rođen vanbračno i nije znao ko mu je otac. Hitleru je bio zastrašujuće autoritativan otac, često je tukao svog sina i brutalno se odnosio prema svojoj ženi.

Ono što Hitler u Majn Kampf-u piše govori o ljubavi prema majci: "Obožavao sam oca, ali volio sam majku".

Možda ce vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA