Region

MAKA NA POTJERNICI 20 GODINA: Za njim traga pola svijeta, on je uvijek KORAK ISPRED POLICIJE, priča se da ŠETA BEOGRADOM

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Željko Maksimović Maka (52) srpski je rekorder sa potjernice, koji već gotovo punih 20 godina zadaje glavobolje i izmiče srpskoj policiji, piše Kurir.

Izvor: Youtube/PrintScreeen

I mada se u gradskim krugovima i medijima nerijetko čuju nagađanja da je viđen na ovom ili onom mjestu u Beogradu, da se krije u nekoj evropskoj ili zemlji Južne Amerike, nijedna od tih priča nikada nije dokumentovana, navodi Kurir.

Sredinom 2002. godine u Beogradu je ubijen general srpske policije Boško Buha na parkingu kod hotela „Jugoslavija“. U racijama koje su potom uslijedile, policija je uhapsila više osoba, a za organizovanje ubistva optužen je čovjek koji se od tada nalazi u bjekstvu - Željko Maksimović zvani Maka, istaknuti član klana Amerika i još četvorica pripadnika klana. Osim ove likvidacije, istraga je pokazala da su pripadnici Makine kriminalne grupe pripremali ubistva visokih državnih zvaničnika.

Suđenje je počelo je 16. septembra 2003. pred Specijalnim sudom u Beogradu i brzo zapalo u krizu. Sudije nisu prihvatile dokaze tužilaštva i donijele su oslobađajuću presudu. Članovi Makine grupe Nikola Maljković i Vladimir Jakšić pobjegli su posle prvostepene oslobađajuće presude, dok je on ostao do danas nedostupan srpskoj policiji i pravosuđu, ističe Kurir.

Tužilaštvo se žalilo i postupak je vraćen na početak. Od tada proces nije započet, za 16 godina nije održano nijedno ponovljeno suđenje.

Za sve ove godine, često su se pojavljivale informacije da živi u zemljama španskog govornog područja.

- Posle ubistva generala Boška Buhe, Maksimović je pobjegao u Crnu Goru. Potom se kretao na relaciji Crna Gora-Španija, gdje se skrivao u Marbelji, poznatom utočištu mnogih svjetskih kriminalaca. Krio se i preko Atlantika, tačnije u zemljama Južne Amerike. Tamo su, inače, utočište davno našli pojedini njegovi prijatelji, koji su prema operativnim informacijama umiješani u šverc kokaina sa tog kontinenta u Evropu - rekao je 2011. za Blic izvor iz vrha MUP-a Srbije.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, krije se u Brazilu.

Insajder je u martu 2016. saznao da je postupajući sudija u ovom slučaju, još 2012. donio odluku da se postupak prekine sve dok se osumnjičeni, koji se nalaze u bjekstvu, ne pronađu.

Šetao se po Beogradu

Priča se i da je u decembru 2015. bio u Srbiji i da se raspitivao o kretanju ljudi iz državnih institucija koji su vodili istragu protiv njega i insistirali na njegovom hapšenju, piše Kurir.

On je navodno pod lažnim identitetom došao u Beograd, gdje se vidio i sa Vladimirom Jovanovićem Japancem, koji je tada bio u kućnom pritvoru i čekao pravosnažnu presudu za otmicu i iznudu.

Priče da je viđen u Beogradu kružile su još u dva navrata, 2019. i 2020. godine, ali zvanično kao ni prva ni pve dvije posete nikad nisu potvrđene.

Ko je Maka?

Maksimović je organima reda poznat od rane mladosti, a do danas nikada nisu uspjeli da mu dodakaju.

Prvi put je hapšen kada je imao samo 16 godina, jer je u mrtvačnici Medicinskog fakulteta pucao u leševe iz očevog pištolja. Otac mu je, inače, bio visoki funkcioner vojne bezbjednosti, naglašava Kurir.

Spekulisalo se da je devedesetih, kao i većina žestokih momaka toga doba, mada se za njega u to vrijeme nije znalo, radio za Državnu bezbjednost. Zbog ubistva policajca i ranjavanja 1995. završio je iza rešetaka. Iako se u prvi mah branio ćutanjem, odlučio je da promijeni ploču i objasnio da se nesrećni slučaj desio kada ga je ubijeni Goran Radulović vidio na ulici dok je Maka pokazivao drugaru oružje i da mu je prišao držeći u jednoj ruci pištolj, a u drugoj službenu legitimaciju. Rekao je da je mislio da će ga ubiti i da je zato zapucao.

Navodno, nakon što ga je ranio, prišao je i ovjerio ga.

Slučaj je okarakterisan kao nužna odbrana i on se nakon tri mjeseca provedena u pritvoru našao na slobodi.

Do ubistva generala Buhe za njega se više nije čulo. Danas je u operativnim podacima označen kao blizak saradnik klana "Amerika" sa kojima je nastavio saradnju u Južnoj Americi, gdje se navodno sada nalazi i on, zaključuje Kurir.

Tagovi