Region

ZNAMO GDJE ŽIVIŠ: Fotografija jednog od inspektora koji vode istragu protiv Velje Nevolje završila kod šefa kavčana

Autor Aleksandra Milić Izvor Kurir

MUP Srbije pokrenuo je čitav niz mjera poslije operativnih saznanja o ugroženoj bezbjednosti nekolicine inspektora i njihovih porodica.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Riječ je o inspektorima koji su učestvovali u istragama protiv kavačkog klana i njegove srpske filijale koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Utvrđeno je da su neke lične informacije pojedinih operativaca iscurile do kavčana.

- Nepobitno je ustanovljeno da je fotografija jednog istražitelja iz MUP završila kod šefa kavačkog klana Radoja Zvicera. On je putem svojih kanala, prije nego što je pobjegao, tražio da sazna ko je sve uključen u istragu protiv njega i njegove beogradske ekipe. Imao je na vezi i inspektora MUP-a Srbije koji je slikao jednog od kolega za koga je znao da je u vezi sa tom istragom i snimak poslao Zviceru - kaže dobro obaviješteni izvor iz policije.

On u interesu interne istrage u MUP-u ne može više da govori o tome, međutim, potvrdio je da se interna istraga vodi istovremeno vodi i zbog drugih događaja.

- "Sivim" kanalima do drugog policajca stigla je fotografija vrtića u koji mu ide dijete. Tu fotografiju naručili su uhapšeni pripadnici Belivukove ekipe iz zatvora u kome se nalaze, a jedan od njihovih članova koji je još na slobodi odradio je posao praćenja i fotografisanja i dostavio sliku policajcu. Poruka je: "Pratimo ti porodicu. Znamo gdje živiš" - navodi izvor iz istrage.

Već izvjesno vreme posebno obučena služba policije nadgleda sve tragove koji vode do njihovih ugroženih kolega, a i kanal curenja informacija ka kriminalcima je "zatvoren". Ipak, mjere opreza dignute su na najviši nivo.

Razmišlja se, zavisno od razvoja situacije i novih podataka, i o promjeni identiteta potencijalno ugroženih i postupanja prema njima kao da su zaštićeni svjedoci.

Zaštita na prvom mjestu

Nicović smatra da je krtica najvjerovatnije neko od rukovodilaca u policiji i navodi da su takvi do sada morali biti otkriveni.

- U ovakvoj suituaciji sada je najbitnije nositi se na pravi način sa posljedicama i zaštiti najnevinije žrtve odnosno djecu i žene policajaca koji su odgovorno radili svoj posao, a sada su im glave u torbi. Policija odnosno država mora da obezbijedi unaprijeđenu zaštitu za njih. To podrazumijeva bolju opremu, bezbjednije automobile, mobilne telefone i danonoćno obezbjeđivanje ugroženih lica kako do njih ne bi mogli da dođu kriminalci - rekao je Nicović.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, advokat i član Svjetske asocijacije šefova policije, kaže da su policajci koji su radili na slučaju morali imati odvojenu grupu iz koje informacije nisu smjele da cure. Međutim, sada je, prema Nicovićevim rečima, prioritet zaštita časnih policajaca i njihovih porodica koje su žrtve čitave situacije.