Region

ŠTA JE PRONAĐENO U KUĆI STRAVE U RITOPEKU KADA SU POLICAJCI KROČILI TAMO: Krv na pragu, Zvezdin šal, elektro šoker...

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Tragovi krvi na šanku, kupatilu, crveno-bIJeli šalovi, ali i sef...samo su dIo onoga šta je otkriveno u kući strave u Ritopeku u kojoj je grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, ubila najmanje petoro ljudi, piše Kurir.

Izvor: Kurir/Ana Paunković/MONDO/Stefan Stojanović

Vikendica strave nalazi se u naselju Livadice u Ritopeku i sastoji se od prizemlja, prvog sprata i potkrovlja. Sa njene desne strane, gledano iz pravca ulice nalazi se ozidana garaža. Između porodične kuće i garaže, a u visini prvog sprata kuće nalazi se dvorište.

U njegovom gornjem lijevom uglu otkriven je bunar za vodu, a u desnom je ozidan pomoćni objekat sa funkcijom poljskog toaleta. Čitavo dvorište je ograđeno visokom betonskom ogradom, a sam objektat gdje je vršen uviđaj je pokriven sa kamerama sistema za video nadzor koje su raspoređene svuda oko kuće.

Na pragu pronađena krv

Kako navodno stoji u optužnici, u prizemnom dijelu kuće, odmah po ulasku u nju prostire dnevna soba sa stepenicama sa desne strane koje vode na prvi sprat kuće. Sa lijeve strane dnevne sobe nalazi se kuhinja i odmah pored nje kupatilo. Na zidu dnevne sobe iznad prolaza za kuhinju se nalazi monitor od video nadzora sa vidljivim kablovima koji prolaze kroz plafon dnevne sobe.

Monitor nije bio uključen, a mrežni kabl i miš za upravljanje su se nalazili na stalku sa policama koji je stajao tik ispod sa desne strane monitora sistema za video nadzor. Prema navodima iz optužnice, ispod stepeništa koje vodi na prvi sprat pronađen je sef u kojem je kasnijim pretresanjem otkrivena kesa sa računima za navedeni objekat i svežanj ključeva od kojih je jedan otključavao metalnu kasu u potkrovlju kuće u kojoj je pronađen uređaj za video nadzor.

- Detaljnim pregledom prizemlja kuće i to zidova dnevne sobe i kupatila, šanka kuhinje, kao i na pragu ulaznih vrata sa spoljašnje strane pronađeno je više kapljica, mrlja i brisotina crvene boje nalik na krv - navodi se u optužnici.

Futrola za pištolj i izbušen pod u spavaćoj sobi

Stepenište ispod kojeg je nađen sef vodi na sprat na kojem se nalaze dnevna soba, spavaća soba i kupatilo. Sa stepeništa se dolazi direktno u dnevnu sobu iz koje se može izaći u gornji dio dvorišta kuće. Sa druge strane dnevne sobe, nalaze se spavaća soba i odmah pored nje kupatilo. Od namještaja tužilaštvo je u optužnici izdvojilo komodu koja se nalazila na lijevoj strani dnevne sobe. U njoj pronađena je futrola za pištolj, svetlo braon boje sa metalnom šnalom.

Dalje se ide u spavaću sobu. Njen pod izbušen je i ima rupu kroz koju prolaze kablovi koji su povezani sa monitorom za video-nadzor koji se nalazi u prizemlju kuće. Odmah pored sobe je kupatilo, u kojem je, kako stoje u optužnici, iza vrata u jednoj PVC kesi pronađen pancir maskirirano - maslinaste zelene boje.

Izvor: MUP Srbiije

Forenzičari su detaljnim pregledom sprata, zidova u dnevnoj sobi, fotelje, ali i drvene površine vrata komode u dnevnoj sobi sa spoljašnje strane, na metalnoj površini radijatora u spavaćoj sobi i lijevom bočnom zidu spavaće sobe, pronađeno je više crvenih tragova koji podsjećaju na krv.

Zvezdin šal u potkrovlju

Iako spolja ova kuća djeluje završeno, njena unutrašnjost otkriva drugačije. Potkrovlje ovog strašnog "doma" nedovršeno je, a na njemu su skrivani brojni dokazi. Tako je na podu pronađena providna kesa sa tragovima koji podsjećaju na krv, ali i razna garderoba: šal crveno-bijele boje sa amblemom FK "Crvena Zvezda", šal crvene boje jedne sportske marke, dukserica sa kapuljačom bele boje..

U optužnici se navodi da je na podu pronađena i metalna kasa u kojoj je otkriven uređaj za snimanje video nadzora iz kojeg su vodili kablovi prema spavaćoj sobi na prvom spratu i nastavljali se prema monitoru i stalku sa policama u prizemlju kuće. Na metalnoj kasi je stajao monitor koji nije bio uključen.

Policijska "Stop" tablica

Pored brojnih krvavih tragova koji su pronađeni u kući, policija je otkrila i jedan dokaz koji koriste saobraćajci. Naime, u kotlarnici u koju se ulazi sa lijeve strane stepeništa koje vodi između kuće i garaže u gornji dio dvorišta pronađena je policijska "Stop" tablica. Sumnja se da je ona korišćena tokom otmice jednog od ubijenih suparnika ove grupe.

Elektro - šoker

Iako su u kući u Ritopeku pronađeni brojni dokazi i DNK tragovi koji potvrđuju da su zločini izvršavani na toj lokaciji, otvaranje garaže koja se nalazi tik u nju, otkrilo je najstrašnije zločine ovog zloglasnog klana.

Garaža, na prvi pogled, djelovala je kao bilo koja druga. Na samom ulazu nalazi se kamera video nadzora, kao i manji monitor i kablovi koji vode do uređaja za video-nadzor. Na monitoru, kako se navodi u optužnici, bila je prikazana slika površine ispred garaže koju je bilježila kamera sa ulaza. Na polici garaže na desnom bočnom zidu gledano iz pravca ulaza pronađen je elektro - šoker.

Na stolu garaže koji se nalazio naslonjen na desni bočni zid pronađena je i kartonska kutija sa hirurškim rukavicama kao i dva kotura široke ljepljive trake sive i braon boje. Optužnica navodi i da je detaljnim pregledom garaže i to na PVC kantici žute boje, koja je zatečena na donjoj polici u garaži naspram ulaza i na vratima frižidera sa spoljne strane, koji je zatečen pravo od ulaza naslonjen na zid, kao i na metalnoj površini gore opisanog stola uočeni su tragovi crvene boje u vidu mrlja nalik na krv.

Dvorište

Svedok u postupku protiv klana Veljka Belivuka, Bojan Hrvatin, tokom svedočenja u tužilaštvu navodno je otkrio da su članovi ovog ozloglašenog klana spaljivali brojne dokaze. Tome u prilog ide i zgarište koje je otkriveno u dvorištu iza kuće, širine prečnika 1,5 - 2m. U ovom zgarištu je pronađeno metalno zrno koje najverovatnije potiče od ispaljenog projektila, deo nagorele rukavice i više komada delova izgorelog metala i najverovatnije plastike.

Optužnica otkriva i da je lijevo od zgarišta u gornjem levom delu dvorišta bunar u kojem su na vrhu, u vodovodnoj plastičnoj cevi pronađene brisotine koje podsećaju na krv. U dvorištu se nalazi i poljski toalet gde je otkrivena sekira sa metalnom drškom, odnosno "sjekirica".

Tagovi