Region

DUŠAN SPASOJEVIĆ POZVAO POZNATOG PJEVAČA, A OVAJ ODMAH POBJEGAO U AMERIKU: Žabac otkrio veze "Zemunskog klana" i estrade

Autor Gordana Bojanić

Nije se vraćao godinama...

Izvor: Kurir TV/Screenshot/MUP Srbije

Zemunski klan bila je organizovana kriminalna grupa osnovana u Zemunu. Kao osnivač i vođa navodi se Dušan Spasojević, poznat po nadimcima Duća i Šiptar.

Dušan Spasojević iz Medveđe dolazi u Beograd 1989. godine i pokušava da se ostvari kao fudbaler. Neuspjeh u sportu ga okreće ka inostranstvu i odlazi u Njemačku, ali ni tamo ne uspijeva i vraća se ubrzo za Beograd.

 Nakon povratka, zajedno sa Miletom Lukovićem, zvanim Kum, postaje blizak sa Čumetom i Surčinskim klanom. Njih dvojica počinju da rade za njega, uglavnom na zadacima krađe automobila i prodaje droge.

Čume donosi odluku da napusti kriminal, a onda Spasojević i Luković nastupaju na scenu i osnivaju Zemunski klan.

Spasojević kupuje plac u Šilerovoj ulici u Zemunu za 50.000 maraka, gdje gradi dvije vile za njega i Lukovića. Šilerova se spominje i kao mjesto rada i organizacije klana. 

Ubrzo nakon ubistva Arkana u beogradskom hotelu Interkontinental 2000. godine, Dušan Spasojević i Legija prave spisak osumnjičenih za Arkanovo ubistvo i kreću sa osvetom. Od tada počinje serija brutalnih mafijaških obračuna.

Zemunski klan je bio na vrhuncu moći 2003. godine, kada su riješili da ubiju tadašnjeg predsjednika vlade Republike Srbije Zorana Đinđića 12. marta iste godine. Posle ubistva premijera i početka policijske operacije, Spasojević i Luković bježe iz Šilerove, koja je kasnije srušena. Njih dvojica su se uspješno skrivali sve do 27. marta.

Nebojša Tubić Žabac, gostujući u emisiji Balkan info, rekao je zanimljive informacije o tome šta se dešavalo sa Spasojevićem nakon Đinđićevog ubistva:

"Kada je Duća vidio da je na potjernici i da je ostao sam, on je pozvao pjevača B.B, neću reći ime samo inicijale, i kad je on vidio da ga Duća zove prepao se i bacio telefon, otišao u Ameriku i nije se vraćao godinama. Kada su vidjeli da je Duća na potjernici svi su mu okrenuli leđa, a dok je bio moćan svi su htjeli da budu sa njim u društvu".

Samo 15 dana od ubistva premijera Đinđića bilo je potrebno tadašnjim vlastima da odgovore na kriminalni čin ozloglašenog klana. Spasojević i Luković su, prema zvaničnoj verziji, pronađeni u dvorištu vikendice na Meljaku 27. marta 2003. godine oko 20:40 sati.

Oni su bili osumjičeni da su učestvovali u organizovali ubistva Đinđića, a vjeruje se da je motiv njihove likvidacije bilo zapravo prikrivanje pozadine atentata.

Na osnovu saopštenja policije, njih dvojica su prilikom pokušaja bjekstva pucali na pripadnike MUP-a i napali ih ručnim bombama. Tačnije, pripadnici specijalizovanih policijskih snaga likvidirali su glavne ljude zemunske bande nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja.

Obdukcijom su otkriveni intenzivni krvni podlivi i oderotine kože glave kod Dušana Spasojevića. Te povrede mogle su da nastanu od udaraca tupim predmetom. Ipak, nije tačno navedeno kojim oruđem su nanesene niti pod kojim okolnostima su nastale, te je ostala misterija da li su oni uopšte likvidirani na tom mjestu ili negdje drugdje, dok su im samo tijela ostavljena na Meljaku.

Tagovi