Region

OGLASILA SE SUPRUGA RATKA MLADIĆA: Uvijek bi mi za godišnjicu braka poklonio cvijet - imali smo divnu porodicu!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić juče je osuđen na doživotni zatvor.

Izvor: YouTube/printscreen/Душан ковач/Profimedia

Bosiljka Mladić, supruga bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, nakon izricanja presude kazala je da Mladić nije zaslužio kaznu koja mu je presuđena. Kako je navela, on je i kao čovjek i kao vojnik visokomoralan i pravedan.

"Nije zaslužio takvu kaznu. Ratko je i kao čovjek i kao vojnik visokomoralan, pravedan. On je za neka druga vremena, ali valjda će jednom doći i ti dani koji će posvjedočiti da mu nisu presudili ni po pravu, ni po pravdi. Mislim da je on čovjek za neko drugo društvo, pravednije i humanije. Uvijek je isticao rad. Imali smo divnu porodicu, i slogu i razumijevanje. Za godišnjicu braka uvijek bi našao način da mi pokloni neki cvijet", rekla je Bosiljka Mladić.

Kako kaže, drugostepena presuda kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora bila poslednji udarac od kojeg će se porodica teško oporaviti.

"Sada, ali samo za sada, ova nepravedna odluka suda je najdublji žig", rekla je Bosiljka Mladić i izrazila uvjerenje da će se o generalu Mladiću jednog dana drugačije pisati.

Podsjetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić juče je osuđen drugostepeno na doživotni zatvor.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice: - po tački 2 za genocid u Srebrenici, - po tački 3 za zločin protiv čovječnosti, - po tački 4 za istrijebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja, - po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 8 zbog nehumanog premještanja i zločina protiv civilnog stanovništva - po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja - po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i - po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen. Osuđen je zbog udruženih zlocinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Tagovi