Region

Ovako izgleda nova Glavna autobuska stanica u Novom Beogradu, a ovako peroni! Jedna i na Autokomandi

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Autobusi se uskoro sele iz centra Beograda – radovi na stanici u Bloku 42 pri kraju, a otvara se još jedna na Autokomandi.

Izvor: Printscreen

Nova glavna autobuska stanica na Novom Beogradu će, prema riječima nadležnih, biti definitivno završena i otvorena za oko mjesec dana, kada će saobraćaj sa postojeće stanice biti preusmjeren u Blok 42.

Istovremeno, biće otvorena i autobuska stanica na Autokomandi sa koje će polaziti autobusi prema jugu Srbije.

Prvi putnici će sa centralne autobuske stanice na Novom Beogradu krenuti krajem sepetembra. Završetak radova odlagan je nekoliko puta, jer BAS, kao investitor, nije mogao da obezbjedi potrebna sredstva, tako da se tek uključivanjem grada i republike, projekat konačno privodi kraju.

"Završava se još par internih saobraćajnica, tako da će u septembru, kada to bude gotovo, BAS krenuti da se preseljava sa lokacije na kojoj se sada nalazi na ovu novu", rekao je Boban Bovan, vršilac dužnosti gradskog sekretara za saobraćaj.

Istovremeno sa otvaranjem centralne autobuske stanice na Novom Beogradu, na Autokomandi će biti otvorena stanica Jug, na koju će biti usmjereni autobusi koji stižu sa juga i idu ka jugu Srbije. To znači da će biti ukinita stajališta koja se trenutno koriste na Autokomandi.


"Ovim ovdje servisnim priključkom, uz veliku BAS stanicu na Novom Beogradu, mi ćemo pružiti mogućnost da svih onih 22.000 ljudi koji dolaze svakog dana na BAS i svih 1.200 priključaka i polazaka koji dolaze na BAS, budu raspoređeni na ova dva kraja Beograda i da na taj način budu, prije svega, operativni, a da ne opterećujemo nepotrebnim prolaskom autobusa sam centar Beograda, a posebno most Gazela", rekao je Miroslav Čučković, gradski menadžer.

Stanica na Autokomandi omogućava ukidanje međugradskog saobraćaja preko Gazele

Otvaranje stanice "Jug" omogućiće da se ukine međugradski saobraćaj preko Gazele i da se tako smanje gužve u tom dijelu grada, kažu nadležni.

"Najstrože će biti zabranjeno i kažnjivo da svi ostali auto-prevoznici međumesnog saobraćaja koriste neka druga stajališta koja su do sada koristili", istakao je Bovan.

Građani sa kojima je razgovarala ekipa RTS-a smatraju da je malo da postoji samo jedna stanica, a nije im ni jasno kako će dolaziti do Novog Beograda.

Sa stanice "Jug" polaziće turistički autobusi, đačke ekskurzije, a biće to i parking za one koji dovoze grupe u posjetu gradu.

Kružna linija

"Grad Beograd će takođe formirati posebnu autobusku liniju koja će preuzimati putnike. To će biti jedna kružna linija koja će ići pravcem Bulevar oslobođenja-Slavija-Nemanjina-Savska i kružno se vraćaju. Mi ćemo sigurno napraviti još dva, tri takva na drugim djelovima grada. Sada se bavimo tom inicijativom. Mislimo da je to jako važno", poručio je Bovan.

Grad će prepustiti prevoznicima da odluče koliko će autobusa voziti putnike do centralne autobuske stanice, a koliko do stanice na Autokomandi.

Tvrdnje prevoznika koji putnike prevoze auto-putem Beograd-Niš, da će usmjeravanje autobusa preko obilaznice do nove stanice produžiti putovanje i povećati troškove, nisu uvažene jer je odluka rezultat ozbiljne stručne analize, tvrde u gradu.