Region

Mladić iz Južne Koreje oženio Valjevku! Zbog Marije postao pravoslavac, vjenčali se u manastiru

Autor Jana Desovski

Čanghui Han (30) iz Južne Koreje sasvim slučajno je zavolio mladu Valjevku Mariju (26), a zbog nje je sasvim namjerno promijenio vjeru i postao pravoslavac.

Izvor: privatna arhiva

Marija iz Valjeva i Čanghui iz Južne Koreje pronašli su se na jednoj aplikaciji za upoznavanje u februaru 2023. godine, da bi nakon godinu dana, tačnije 23. januara ove godine, izgovorili "da", i to u manastiru Rakovac na sjevernoj strani Fruške gore.

"Istog dana prije vjenčanja održali smo ceremoniju krštenja. On je odlučio da uzme našu vjeru i postane pravoslavac. Moja porodica i prijatelji su se okupili da svjedoče ovom posebnom trenutku. Razmijenili smo prstenje i zakleli smo se na vječnu ljubav pred Bogom i najmilijima", počinje priču za Kurir Marija, koja nosi muževljevo prezime Han.

Korejci opsjednuti hladnom kafom

Korejci opsjednuti hladnom kafom

Marija kaže da je život u Južnoj Koreji potpuno drugačiji nego život na našim prostorima: "Fascinirana sam ovom državom, njihovim jelima i ljubaznim ljudima. Stanovnici Južne Koreje su veoma gostoljubivi i vole da upoznaju strance. Jedan od najpoznatijih korejskih jela je kimči, kupus sa začinima koji se tradicionalno služi uz svaki obrok. Glavni grad je Seul, poznat po svojim hramovima i palatama. Autentični i unikatni kafići su na svakom koraku. Korejci su opsjednuti ledenom kafom, pa čak i zimi. Kultura kafe smatra se sastavnim djelom korejskog društvenog života.

Kako kažu, nakon prvog kontakta na toj aplikaciji nešto je među njima kliknulo. On je tada već bio poslom u Evropi. 

"Nismo mogli da prestanemo da maštamo o prvom susretu. Dok smo ćaskali, oboje smo primijetili nešto drugačije od ostalih dopisivanja. Kao što znate, ponekad ljudi ne ostave dobar prvi utisak. Mjesec dana smo se dopisivali, a onda 4. marta naše ćaskanje je išlo prilično dobro i tog dana sam završio posao ranije nego što sam očekivao. Znao sam da će se u narednom periodu više raditi, pa sam mislio da je prilika da je upoznam tog dana. Bio sam u Mađarskoj i odlučio sam da odem u Novi Sad, gdje je odsjela. Međutim, nisam znao kako", prisjeća se kroz smijeh Čanghui, koji je inače inženjer čija su specijalizacija mašine za proizvodnju akumulatora za električne automobile.

Bavi se i vodoinstalaterskim radovima, zavarivanjem, a on i Marija rade zajedno i kao menadžeri bezbjednosti.

I krenuo je tada Han za Srbiju, ali je na granici imao problem - nije mogao da uđe u zemlju zbog neriješene papirologije. Nisu se sreli tog dana, ali je Marija iznenada došla kod njega 17. marta.

"Ne možemo da zaboravimo taj trenutak kada smo se prvi put vidjeli uživo. Nismo vjerovali u sudbinu, ali tog dana smo željeli da vjerujemo u riječ "sudbina"", složno će ovaj par.

Nakon prvog susreta, ljubav je rasla iz dana u dan, veza na daljinu je teško padala, pa su ubrzo riješili da počnu zajednički život, i to u Mađarskoj, u smještaju kompanije za koju je Čanghui radio. On je Srbiju posjetio nekoliko puta, a u Južnu Koreju su se preselili u oktobru 2023.

"Kao ćerka roditelja koji su odrastali uz tradicionalne običaje, na početku nisu prihvatili moj izbor partnera, mislili su da su to samo prolazna osjećanja i da to nije pravi izbor za mene. Kasnije, kako je naša veza postala ozbiljnija, kada su ga upoznali, prihvatili su, a malo kasnije on me je i zaprosio. Njegovi roditelji su sve prihvatili bez ikakvih problema, iako nije čest slučaj da imate brak sa strancem u Južnoj Koreji", priča Marija.

Marija i Čanghui planiraju da se u skorijoj budućnosti presele u Beograd.

"Takođe imamo plan da otvorimo kafić u korejskom stilu koji bi nudio autentičnu korejsku kafu, a svi bi bili dobrodošli da upoznaju pravi komadić Koreje.