Region

INCIDENT NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Avion nije odgovarao kontroli letenja, podignuti MiG- ovi

Autor Dragana Božić

Na nebu iznad Hrvatske odigrala se drama kada je avion ušao u hrvatski vazdušni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole letenja. Obaviješteno je i Ministarstvo odbrane i lansirani su supersonični lovci presretači MiG-21.

Izvor: screenshot/flightradar24

Dežurni dvojac 191. eskadrile borbenih aviona 91. krila HRZ upućen je da presretne jednomotorni avion, koji je presreo Piper i završio operaciju u okolini Slunja, saopštio je AvioRadar.

Ovaj incident potvrdila je i Hrvatska kontrola letenja.

"Dana 21. jula 2024. godine, letjelica registarske oznake UR-OTF ušla je u vazdušni prostor Republike Hrvatske u 10:51 UTC na visini od 7.000 stopa. Možemo da potvrdimo da nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radio komunikacija sa pilotom aviona nakon ponovljenih pokušaja na nekoliko operativnih frekvencija. U ovom trenutku nemamo provjerenih detalja o prirodi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim avionima. Vazdušni prostor Republike Hrvatske napustio je u 12:11 UTC . Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama i obavješteno Ministarstvo odbrane, koje u ovom kontekstu nadzire hrvatski vazdušni prostor", ovjavljeno je.

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radio stanica u pitanju je bila podešena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa letjelicom.