Region

KONJ MEDO JURI GINISOV REKORD: IMA 1.400 KG!

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Ljepotan prve klase, grdosija plave krvi! Jedinstven! Medo - milo ime za rasnog konja koji će se upisati u prestižnu knjigu svjetskih rekorda.

Izvor: Zorana Jevtić

Kad smo ga nedavno vagali imao je 1.400 kg. Najteži konj na svijetu trenutno ima 1.100 kila, što znači da težeg od Meda na planeti nema. Ali je konj od 1.501 kilograma zaveden u anale kao Ginisov rekord i naš cilj je da ga preskočimo - priča Izet Selek, jedan od vlasnika farme.

Medo je od čuvene francuske pasmine Peršeron. Vrlo stameni i jaki još od srednjeg vijeka korišćeni su kao vučni konji. Obično su sive ili crne boje. Medo je bijele boje sa primesama sive. Gospodski izgled.

Kažu i da su peršeroni poznati po inteligenciji. I zaista. Vrata s rešetkama je, vele, Medo otvarao očas posla. Pa su stavili i ekser, da se osiguraju. Ali džaba. Opet otvara. Trebalo mu je, doduše minut, dva. I ode reza.

Div izlete iz štale. Pa pravac u ograđeno. Razlete se, razigra... Griva leprša.

Varira u kilaži, ako ga više puštaš po polju, on skida malo kilažu. Ali, mi i hoćemo da je vitalan. Nije nam cilj samo da bude najteži, nego i najteži i vitalan. Dnevno pojede 30-40 kg zobi, 20 kg sijena. Nosimo mu i šargarepu, ali ona je više važna zbog slasti - govori Selek.

Peršeroni su prošli i Prvi svjetski rat, obilato su korišćeni. Za borbu zna i Medo.

Dobar je konj, miran, ali ipak pastuv. Miran je samo dok nema drugih konja pored njega. Gospodar je. I mora biti gospodar. Ne mogu Medo i Sultan zajedno, tuku se. I zato više ne smijemo da ih puštamo u isto vrijeme - veli Selek.

Izvalja se. Izjuri. Pa "naredi" otvaranje rampe. Da ne bi sam skidao brvna...