Region

NA OPTUŽNICI 20 OKRIVLJENIH! ZVICER OD STARČEVIĆA NARUČIO TONU KOKAINA

Od akcije Balkanski ratnik 2009. godine protiv klana Darka Šarića, srpsko podzemlje se u prekookeanskom švercu kokaina uzdiglo na nivo Balkanskog kartela.

Izvor: kurir/ printscreen/ libertas

U akcijama su hapšene posade, ali je dekodiranje Skaj aplikacije dovelo do toga da se, prvi put u istragama, dođe do svih osumnjičenih učesnika u lancu šverca kokaina. I do njihovih vođa. Tako je otkriven Balkanski kartel koji je, prema optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal 2020. godine prošvercovao sedam tona kokaina. Optužnica protiv Balkanskog kartela napisana je na skoro 600 strana, a Insajder otkriva najvažnije dokaze Tužilaštva Srbije.

Na optužnici je 20 okrivljenih. Prvookrivljeni - Miroslav Stračević iz Loznice je nekadašnji pripadnik MUP-a, nepoznat u javnosti, a Mladen Lazarević, u medijima je poznat kao pripadnik niške grupe Pink Panter.

Na optužnici su još dvojica pripadnika Pink Pantera, od kojih je jedan vlasnik destilerije Porečje Vučje, zatim i svjetski poznata imena u podzemlju: vođa klana Amerika, Zoran Jakšić; zatim Ljubiša Lindo, osuđivani pripadnik prve kriminalne grupe koja se u Srbiji bavila proizvodnjom amfetamina; pa vlasnik beogradske kafane „Varoš Kapija“, kao i neformalni suvlasnik beogradskog restorana „Šeher“, inače nekadašnje vojno lice. Na optužnici su i dvojica osuđivanih za ubistva.

Pripremno ročište protiv optuženih pripadnika Balkanskog kartela počelo je prošle nedjelje.