Region

MOŽE LI HIPNOTERAPIJA DA IZVUČE PRIZNANJE UBISTVA? Slučaj Danke Ilić nas je naveo na to pitanje, evo šta kaže stručnjak

Autor Jelena Nikolić

Više od dva mjeseca nakon vijesti koja je uznemirila i potresla Srbiju, pitanje "gdje je tijelo male Danke Ilić" još nema odgovor.

Izvor: Mondo/Printscreen/TikTok

Istraga je u toku, saslušavaju svi koji bi mogli nekim detaljima da pomognu, osumnjičeni su u zatvoru, a rađena su i psihijatrijska vještačenja

Srđan Janković, jedan od dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić u Banjskom polju, na današnjem saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru potvrdio je da je kobnog dana bio u tom selu u okolini Bora, kao i da je drugi osumnjičeni, njegov kolega iz JKP "Vodovod" Dejan Dragijević, takođe bio sa njim.

Međutim, Janković je danas negirao da je video Danku Ilić, a zatim i da je udario službenim automobilom.

I tako, dva mjeseca nakon vijesti koja je potresla Srbiju, pitanje "gdje je tijelo Danke Ilić" još nema odgovor. U međuvremenu, istraga je u toku, saslušavaju se porodica, prijatelji i svi koji bi mogli nekim detaljima da pomognu, a osumnjičeni su u zatvoru.

Izvor: Facebook/PrintScreen

Krajem aprila, Dejan Dragijević i Srđan Janković upućeni su na psihijatrijsko vještačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, koje je trajalo tačno 20 dana, i utvrdilo da su obojica uračunljivi. Stručnjaci koji su prethodno sa njima obavili niz razgovora i testova U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu utvrdili su da oni ne pate od duševnih bolesti ili nekih drugih poremećaja i da su sposobni da razumiju težinu svojih djela i njihov značaj.

Vođeni ovom viješću, pokušali smo da saznamo koji su dometi psihijatara u istrazi, kao i šta mogu psihoterapeuti da saznaju u radu sa licima koja su osumnjičena za neka krivična djela.

Prema važećim zakonima Republike Srbije, hipnoterapeut i psihijatar mogu imati različite uloge u krivičnom postupku, ali njihova funkcija, status i način na koji se njihovi nalazi koriste mogu se razlikovati.

U pravnom sistemu Srbije, hipnoterapija kao metoda nije standardno priznata niti regulisana za upotrebu u krivičnim postupcima i nije priznata kao dokazna metoda. Ipak, ovaj vid terapije ima značajnu ulogu u standardnoj psihotarapiji - otvaranje potisnutih traumatskih iskustava.

Izvor: MONDO/P. Vujić

Međutim, iako zvuči jednostavno, da bi eventualnom primjenom hipnoze na osumnjičenog koji ne želi da prizna neko djelo, u praksi to nije tako.

"Jedna od čestih zabluda je da hitnoterapeut može da "izvuče" sve što želi od nekog, a da dotični (dotična) ne budu svjesni da se to desilo. Hipnoterapija je tehnika poput vođene meditacije, koja ima za cilj da osobi koja je svjesna, prisutna i želi da učestvuje u procesu, pomogne da otvore stvari. To se postiže kroz proces sticanja povjerenja u terapeuta, građenje odnosa... ne postoji šansa da se bilo šta protivno volji i znanja osobe postigne procesom hipnoterapijje. Nema šanse da se nešto izvuče iz uma osobe psihološkim dejstvom", rekla je za MONDO Borjana Vorkapić Petrović, diplomirani psiholog i hipnoterapeut.

Terapeuti i psiholozi mogu da procjene psihičko stanje osobe, da li je psihički zdrava, recimo, ima li psihičke deluzije i samim tim podliježe drugačijem krivičnom postupku ili ustanove da je u trenutku izvršenja bila pod uticajem alkohola.

Uloga psihijatara u krivičnom postupku je značajna, a njihova stručnja mišljenja mogu biti ključna za procjenu mentalnog stanja optuženog, kako bi se utvrdilo da li je osoba bila uračunljiva u trenutku izvršenja krivičnog djela. 

Osim toga, oni vrše i procjenu sposobnosti za suđenje odnosno da li je optuženi sposoban da prati proces i učestvuje u svojoj odbrani. Sve ove uloge psihijatri obavljaju u skladu sa zakonskim i proceduralnim normama, uključujući Zakonik o krivičnom postupku Republike Srbije, koji detaljno uređuje postupak imenovanja i rada vještaka, uključujući i psihijatre.

Danka nestala 26. marta - tijela do danas nema

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju, gde je iz Bora došla sa mamom i starijim bratom. Za taj zločin su osumnjičeni Dejan Dragijević (50) iz Zlota i Srđan Janković (50) iz Luke, obojica radnici JKP "Vodovod" Bor.

Dejanov otac, Radoslav Dragijević (73) uhapšen je 6. aprila zbog sumnje da je pomogao sinu da premjesti tijelo djevojčice koju je prethodno, po sopstvenom priznanju, udavio rukama. On je krajem maja pušten iz pritvora da se brani sa slobode. Uhapšen je bio i Dejanov brat, Dalibor (40), koji je samo dan kasnije preminuo u prostorijama PU Bor. 

Janković, koji se najprije branio ćutanjem, na posljednjem saslušanju pred tužilaštvom, gdje je danas doveden iz pritvora, odgovarao je na sva pitanja koja su mu postavljena u prisustvu svog izabranog branioca Živadina Bogdanovića.

"Ispričao je i da ga ne grize savjest jer ništa nije uradio, da na kolima nema udarca i da bi bila ulubljena da je dijete njima udareno", rekao je izvor, prenosi Kurir.

Prema njegovim rječima, Janković je mirno odgovorio na sva pitanja, a ono što zbunjuje sve je dijametralno suprotna priča njega i njegovog kolege osumnjičenog Dejana Dragijevića, koji je cio zločin priznao i rekao da je golim rukama udavio dijete pošto ga je Janković, po njegovim rječima, oborio autom.