Region

"IMAO JE TOLIKO ORUŽJA, A NIJE SLUŽIO VOJNI ROK" Svi postavljaju jedno pitanje o ocu dječaka ubice iz Ribnikara

Autor Jana Desovski

Punomoćnik porodice jedne od ubijenih djevojčica tražila je da zamjenik državnog pravobranioca dostavi sudu oružani list koji je izdat ocu dječaka ubice za držanje i nošenje oružja.

Izvor: Espreso/Tamara Trajković

U Višem sudu u Beogradu danas je odložen parnični postupak protiv oca, majke i dječaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole, zbog izostanka optuženih roditelja dječaka ubice, koji su odlučili da najprije iznesu odbranu u krivičnom postupku.

Marina Ivelja, punomoćnik roditelja dječaka ubice, koji su danas trebali da budu saslušani, rekla je njeni klijenti smatraju da bi svjedočenje u parničnom postupku kompromitovalo njihovu odbranu u krivičnom postupku koji je zatvoren za javnost, a nastavlja se 1. aprila.

Parnični postupak protiv oca i majke dječaka ubice odložen je za 17. maj, kada su pozvana i četiri svjedoka, koji su u vrijeme krivičnog događaja bili zaposleni u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Punomoćnik porodice jedne od ubijenih djevojčica, Snežana Dunjić, tražila je da zamjenik državnog pravobranioca dostavi sudu oružani list koji je izdat ocu dječaka ubice za držanje i nošenje oružja, odnosno da li je uopšte imao dozvolu. Zatraženo je i da se dostavi dokumentacija o razlozima iz kojih je otac dječaka ubice oslobađen od služenja vojnog roka.

"Čudno je što se nakon 10 mjeseci i dalje postavlja pitanje da li je otac dječaka ubice imao dozvolu za držanje i nošenje oružja. Danas je zamenik državnog pravobranioca dostavio set dokumentacije, među kojima je potvrda o oružanom listu, dok samog oružanog lista fizički nema", rekla je advokatica i dodala:

"Čudno je što mi još uvijek ne znamo razloge oslobađanja oca dječaka ubice od služenja vojnog roka, što smatram da je vrlo bitno, imajuću u vidu da je riječ o osobi koja ima dozvolu da drži toliku količinu oružja i bitno je po kom osnovu je njemu dato da drži to naoružanje", rekla je Dunjić.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li u potpunosti ili djelimično prihvata tužbeni zahtjev porodica, ili ga eventualno odbija. Tužba je podnijeta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Podsjetimo, sud je ranije odredio, u odnosu na oca dječaka, privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dječakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rješenje o privremenoj mjeri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje. Pred Višim sudom u Beogradu nedavno je počeo i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, dječak učio da puca, dok je maloljetnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Pored ovog parničnog postupka vodi se još jedan po tužbi 27 članova porodice ubijenih, a nedavno je i nastavnica koja je teško ranjena u pucnjavi podnela tužbu protiv roditelja dječaka.

BONUS VIDEO: