Region

VUČIĆ O SITUACIJI NA KOSOVU: Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke

Autor Miloš Škrbić

Predsjednik se obraća iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Republike.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Predsjednik se obraća iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Republike. 

"Situacija oko dinara na KiM se nije popravila uprkos pokušajima međunarodih predstavnika da pomognu", rekao je predsjednik Srbije i dodao da ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke za pronalaženja rješenja isplate plata i penzija Srbima na KiM.

"Jasno je da se nikome po tom pitanju ne žuri. Pritisak na Albance neće biti već, već će biti pritisak biti veći na Srbiju. Tri stvari koje se od nas očekuju, de facto ili de jure priznanje Kosova, odricanje Republike Srpske, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, antikineska politika. Srbija kao slobodna i nezavisna zemlja nije nešto što je moderno u Evropi zato je važno dobiti marionetski režim u Srbiji" objasnio je predsjednik.

"Traži se de facto i de jure priznanje Kosova, jedan ključni razlog za koji su mi se mnogi smijali jeste činjenica da stvari u Ukrajini ne idu onako lako i jednostavon kako su mnogi na Zapadu mislili, u njihovu korist. Stvari su se promijenile i Rusi su ti koji imaju inicijativu. Željeli mi ili ne, postoji opasnost, koja se događala u prošlosti i vjerovatno bih, da sam na Putinovom mjestu uvijek mogao da se pozivam na presjedan Kosova, kao što su to i činili. Zato je važno da se pokrije ova tema oko Kosova i pritisci na Srbiju biće sve jači".

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Srpska se vidi kao remetilački faktor - rekao je Vučić i dodao da se od Srbije traži da djeluje protiv Republike Srpske, a bićemo dobri kada se budemo odrekli RS i kada budemo kritikovali RS.

"Vidjeli ste da oni žele vraćanje marionetskog režima sa kojim bi upravljali kao lutkama u pozorištu. Upravo ovako se ponašaju neki politički faktori politički faktori koje neki žele da vide na vlasti, upravo se ovako ponašaju. Kada Ana Brnabić odgovori nekome od njemačkih zvaničnika, pojave se domaći političari koji kažu da je sramno takvo ponašanje i da je bolje da budemo ulizice. Bolje je da im se sakrijemo pod skute i ljubimo cipele. Imate sve, oni bi priznali Kosovo i to ne kriju, oni su za uvođenje sankcija Rusiji i protiv ekonomske saradnje sa Kinom i oni dobrovoljno sa oduševljenjem prihvataju da budu marionete i nečije lutke, ne bi li postali režim."

"Većinska Srbija i naš narod to ne prihvataju i zato su pritisci sve veći. Oni se provode preko institucija, organizacija i agencija, kao i preko političara. Preko medija".