Region

"ČEKAMO DEFINITIVNI IZVJEŠTAJ" - DANICA GRUJIČIĆ O PORODILJI MARICI: Od ponedjeljka kontrola u svim porodilištima

Autor Ivana Lazić

Ministraka zdravlja Danica grujičić, govorila je o slučaju porodilje Marice Mihajlović koja je izgubila bebu nakon nasilnog porođaja.

Izvor: TV Prva/screenshot

Marica Mihajlović, porodilja iz Šida, nakon gubitka bebe na porođaju, optužila je doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje. Porodilja tvrdi da je preuzela nalaz u kom se navodi da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja. O ovom slučaju govorila je ministarka zdravlja, Danica Grujičić.

"Urađeno je sve što je bilo u moći ljekara, čekamo definitivni izvještaj sudske obdukcije, kada to bude stiglo majka može da pokrene krivični postupak...Ne bih ovo nazvala nestručnošću, moguće da je napravljen neki propust. komplikacije se dešavaju, dobro je što je Marica izašla sa ovim problemom, potrebno je i da načelnici zdravstvenih ustanova znaju sa kim rade", rekla je Grujičič navodeći da će daljom istragom biti utvrđeno da li će i ko snositi odgovornost. 

"Morali su da razgovaraju sa Maricom odmah tog jutra, da se zatraži pomoć kolega i da se vidi šta može da se uradi, zašto to nije urađeno, biće utvrđeno...", dodala je ona.

Marica Mihajlović
Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

"Marica je bila u bolu, ne želim da zamišljam kroz šta je prošla, ali to je postupak, kada vidite da nešto nije u redu i niste zadovoljni tretmanom, prvi nadređeni gdje ćete uputiti žalbu je direktor, ako on ne reaguje, sljedeća instanca je direktor kliničkog centra. Zdravstveni radnici moraju znati kako postupati u određenim uslovima, ali i pacijenti moraju imati povjerenja", navela je ministarka. 

"Naš tim će od ponedjeljka obići sva porodilišta, napraviće se karta porodilišta, čime će se znati gdje je potrebno hitno regaovati, gdje je stanje zadovoljavajuće. Svi želimo da imamo što više beba, ali i način života žena se mijenja, sve to utiče na plod, svaka trudnoća može da se iskomplikuje, naravno da treba učiniti sve da se sačuva beba i majka.", zaključila je Danica Grujičić.