Region

MAJKE PREMINULE PORODILJE U UŽICU NAJAVLJUJE ŠTRAJK GLAĐU! "Biću glas svoje ćerke, ostala sam bez njene bebe i nje"

Autor Ivana Vlajković

Porodilja I. P. Iz Užica preminula je u martu prošle godine.

Izvor: Facebook/screenshot

Cijela Srbija se sjeća mlade porodilje I. P. (25) iz Užica, koja je u martu prošle godine preminula usljed zdravstvenih komplikacija. Tako su saopštili lekari u Zdravstvenom centru Užice. Ona je porođena u šestom mjesecu nakon što je ultrazvukom utvrđeno da beba nije živa.

Nedugo potom stanje joj se dodatno pogoršalo i pala je u komu iz koje se nije probudila. Njena majka tvrdi da su ljekari napravili više propusta, od neadekvatnog liječenja do carskog reza koji nisu obavili i tako joj spasili život. Najavljuje krivičnu prijavu protiv ljekara i štrajk glađu ispred bolnice.

Navodi da neće stati sve dok ne istjera pravdu, kao što je to učinila hrabra Marica M. koja je izgubila bebu zbog, kako se sumnja, nasilnog porođaja i koja ju je i podstakla da se bori do kraja. Njena ćerka I. P. preminula je samo dvije nedjelje nakon svadbe. Do samog šestog mjeseca sve je bilo u redu, što je, prema riječima njene majke, potvrdio 4D ultrazvuk koji je rađen nekoliko dana ranije.

A onda je 2. marta dobila temperaturu. Majka prepričava šta se dogodilo tog dana kada je ostala bez svoje ćerke i unuke. "Boravila je kod nas pošto su ona i njen suprug tek opremali kuću koju su kupili. Tog jutra sam krenula na posao, a ona mi je rekla da se osjeća kao da će dobiti temperaturu. Toplomer je pokazao 36,8. Pojela je kivi, popila limunadu, a ja sam otišla na posao. U toku dana smo se čule, rekla je da je dobro. Kada sam se vratila s posla, požalila mi se da je boli ispod stomaka. Pipnula sam je i osjetim da je vruća, temperatura 38. Brzo smo se uputili ka bolnici", priča majka kroz suze.

Kada su, nastavlja ona, stigle u Zdravstveni centar Užice, ljekari su tražili da njena ćerka pre prijema u bolnicu uradi kovid test. "Izgledala je loše, pritom je trudna, a oni traže kovid test. Da li je to važnije od njenog života, pitala sam. Otrčala sam do odjeljenja da kažem da je mom djetetu loše, gdje mi je neprijatna sestra rekla da moja ćerka ne može da bude primljena dok ne odradi test. U redu, uradila je test, sjele smo ispred da sačekamo rezultate, iako je bila u kritičnom stanju, što je i pisalo na papiru kada su nas poslali na patologiju", kazala je majka.

Nakon što su ljekari preuzeli I. njena majka je sa zetom nestrpljivo čekala, znajući da stvari ne izgledaju dobro. Ubrzo je stigla strašna vijest da je izgubila unuče. "Uletjela sam na odjeljenje gdje zatičem doktorku okruženu sestrama, nijedna mi ne kaže šta se dogodilo, nego me pitaju da li je ćerka imala bolesti, na šta sam ja rekla da nije. Samo mi je tada rekla da njeni rezultati nisu dobri, ali da nije ništa alarmantno. Pitala sam gdje je i tražila sam da je vidim", priča dalje majka.

Navodi da je ćerka bila priključena na indukciju, te da su je ljekari bespotrebno mučili pet sati u sali porodilišta. Potom je pala u komu. "Pitam se na koji način su joj izvadili bebu? I da je bila ugrožena od bebe, a nije, ubijeđena sam, trebalo je da joj urade hitan carski rez i da je stave na dijalizu. Ali ne, oni su je mučili toliko dugo. Infektolog ju je pregledao tek u osam sati. Znači, od 5 do 8 dali su joj samo indukciju, paracetamol i nešto protiv bolova. Katastrofa. Mogu vam reći da su mi ubili dijete. Ubili su devojku koja je voljela život. Odavno sam skupila svu potrebnu dokumentaciju, ali sam se borila sa samom sobom. Sada sam prikupila zadnji atom snage, vjerujte, da istjeram pravdu za svoje djiete. Neću odustati", drhtavim glasom kaže majka.

Kako je ispričala, njenu ćerku su tri puta reanimirali ali nije davala znake života. "Bilo je kasno. Čak su joj i matericu izvadili dok je bila u komi. Mnogo mi je teško, mnogo. Ne mogu da se oporavim, niko od nas. Ni njen suprug, ni moj, ni njen mlađi brat. Znam da bi moje dijete bilo živo, ubijeđena sam u to samo da nije bilo grešaka i propusta ljekara. Oni nam ni u jednom trenutku nisu rekli da joj je život toliko ugrožen. To sam saznala tek kada su je prebacili na odeljenje intenzivne nege, gde radi moja prijateljica. Ona mi je rekla da je prebačena u katastrofalnom stanju i da krvarenje nije bilo zaustavljeno, kako su napisali na izvještaju iz porođajne sale", rekla je majka.

Navodi i da je otpusna lista jako loše napisana, te da se uočavaju razni propusti. Dodaje i da se razlikuju mišljenja nekih ljekara. "U otpusnoj listi ne piše šta joj je dato od ljekova, ništa. Mišljenje ginekologa je da je plodova voda bistra i da dijete nije "raspadnuto", laički rečeno, dok je za patologa plod u raspadnutoj fazi. Jedan anesteziolog piše da je bila konfuzna i neorijentisana, drugi da je bila u svjesnom stanju. Što se tiče obdukcionog nalaza, stoji da su oštećenja na bebinoj glavi i mozgu nastala prilikom porođaja. Inače piše da dijete nije imalo nikakve anomalije", navela je sagovornica.

U nalazu obdukcije piše da "mozak većim dijelom nedostaje, da su kosti glave razdvojene i da dijelom nedostaju vjerovatno oštećenja od porođaja". Posle 10 mjeseci otac porodilje koja je preminula je juče prvi put otišao u užičku bolnicu kako bi pričao sa ljekarima koji su tog dana preuzeli brigu o njihovoj ćerki koja nije uspjela da preživi.

"Bolnica je juče bila zatvorena, doktor koji je joj je odstranio matericu je bio dežuran, ali se zatvorio u svoju ordinaciju. Čula sam da je tražio da se, po izlasku mog muža iz ustanove, zatvore sva vrata. Šta to znači? Ako nisi kriv, ako smiješ da pogledaš roditelja I. P. u oči, zašto se zaključavaš", kazala je majka preminule porodilje.

Sljedeći njihov korak je razgovor sa advokatom, pripremanje krivične prijave, a potom i štrajk glađu ispred Zdravstvenog centra Užice. "Treba da se konsultujem sa advokatom, ali vjerovatno ćemo štrajk započeti sjutra. Ja sam pozvala Užičane, okupićemo se ispred bolnice, imam njihovu veliku podršku. Ići ću do kraja dok svi koji su odgovorni ne budu uhapšeni. Krivi su, znam da jesu i istjeraću pravdu zbog smrti mog djeteta", napomenula je sagovornica.

"Komisija je mišljenja da su svi dijagnostički i terapijski pustupci sprovedeni u interesu pacijentkinje, a u skladu sa medicinskim postulatima", navodi se u tom izvještaju.