Region

BIZARNI TIKTOK FENOMEN STIGAO U REGIONU! Djevojčice ulaze u prodavnice kozmetike i rade UŽASNU stvar!

Autor Nevena Davidović

Novi TikTok trend stigao u naš region.

Izvor: youtube.com/Sayali Rahate

Sve je počelo na TikToku. Objavljeni video snimci djevojčica od 10 do 12 godina kako u grupama ulaze u kozmetičke prodavnice, otvaraju pakete šminke, kradu testere, gnjave prodavačice i šminkaju se po prodavnicama, prikupili su milione pregleda i izazvali veliku debatu među korisnicima.

Stotine kupaca evidentiraju i prijavljuju učenice koje prave probleme u kozmetičkim prodavnicama širom SAD, piše "The Independent", i često kupuju skupe kozmetičke proizvode za njegu kože ili šminku koji im uopšte nisu namijenjeni. Nazivaju ih "Sefora djeca" ili "Opasna djeca iz Sefore". Na video snimcima ćesto se mogu vidjeti kako traže od roditelja kozmetiku vrednu stotine dolara, a kada im ne daju, počnu da divljaju i plaču.

Ovaj trend stigao je i do Hrvatske, prodavačice poznatih drogerijskih lanaca kažu da se sve više djevojčica šminka u prodavnicama, da koriste i uništavaju testere, otvaraju originalna pakovanja koja su posle neupotrebljiva. Zabilježeni su i slučajevi krađe, piše Jutarnji.hr.

Proizvodi koje uzimaju nisu namijenjeni njihovom uzrastu ili koži. Ne samo da sadrže hemikalije kao što su retinol i niacinamid, koje odrasli koriste za sprječavanje starenja, već su neki kupci primijetili i da ih djevojke miješaju u takozvane frapee za njegu lica. Prema svjedočenju mnogih tiktokera, djevojke se ljute kada određeni proizvod nije dostupan i bijesne na zaposlene.

Tiktokerka Kilei Rajan pozvala je mlade da se prema drugim kupcima i zaposlenima u prodavnici odnose s poštovanjem. "Ta djeca su nemilosrdna", rekla je ona u svom videu. " Zapravo, ne smeta mi što ih zanima šminka. Kada sam bila mlađa, voljela sam da se igram sa maminom šminkom. Mislim da je problem u tome što koriste testere i uništavaju proizvode".

Većina prodavačica kozmetičkih radnji u Hrvatskoj kaže da ima ovakvih slučajeva, ali ne u tako velikom obimu. "Djevojke dolaze u radnje, uzimaju testere i šminkaju se, većina ne pravi velike probleme, ali neke ponekad nešto ukradu", kaže prodavačica u jednoj kozmetičkoj radnji. "Djevojke danas, nažalost, nemaju granice. Uglavnom čak i ne pitaju da li imamo testere, već otvaraju originale", kaže druga prodavačica.

Ovakvo ponašanje djevojčica je u porastu pod uticajem raznih TikTok izazova. Hešteg "Haul", na primjer, što znači video snimci kupovine ili raspakivanja proizvoda iz prodavnice, do sada je prikupio 64 milijarde pregleda. Mnogi tiktokeri ističu u svojim video snimcima da djevojke troše velike sume novca na proizvode, ali roditelji im to rado dozvoljavaju.