Region

12 DANA PRIJE UBISTVA VANJE HTIO DA DIGNE CIJELU DRŽAVU NA NOGE!

Autor Aleksandar Blagić

Glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske (14), Ljupčo Palevski Palčo, je 12 dana prije zločina kao građanin dao predlog o održavanju referenduma.

Izvor: Makedonska Policija

Slučaj kidnapovanja i ubistva Vanje Đorčevske (14) šokirao je region, a prema novim informacijama iz istrage, glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo je 12 dana prije zločina u svojstvu građanina podnio predlog za referendum, piše makedonski portal "Fokus". Ta tačka je prema pisanju ovog portala stavljena na dnevni red sjednica zakazane za 22. decembar, a njome se predlaže održavanje referenduma na državnom nivou za cijelu teritoriju Sjeverne Makedonije.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za sporazum između Republike Makedonije i Republike Bugarske zaključen 1. avgusta 2017. godine?" Lokalni mediji navode da je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti 15.000 potpisa.

Da podsjetimo, tijelo nestale Vanje pronađeno je u nedelju 3. decembra u ataru sela Brazda. Ona je nestala 22. novembra, a glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo je uhapšen u Turskoj i sada se očekuje njegovo izručenje Sjevernoj Makedoniji.