Region

"PRIČA SE SA KIM PIJE KAFU, A NE O UBISTVU VANJE!" Nove informacije makedonskog novinara: Imali smo podatak iz policije

Autor Aleksandar Blagić

Generalni sekretar Makedonske asocijacije novinara Dragan Pavlović Latas je iznio nove detalje iz istrage o kidnapovanju i ubistvu Vanje Đorčevske (14).

Izvor: Facebook video/SKOPJE1.MK/Ljupčo Palevski/Screenshot/Vlatko Kekišev/mvr.gov.mk

Slučaj otmice i ubistva Vanje Đorčevske (14) šokirao je region, očekuje se izručenje glavnog osumnjičenog Ljupča Palevskog Palča koji je u utorak uhapšen u Turskoj, a sa novim informacijama iz Skoplja se javio Dragan Pavlović Latas, generalni sekretar Makedonske asocijacije novinara. On je rekao za "Kurir" da se u makedonskim medijima više priča o Palču i tome gdje se kretao i šta je radio nego o zločinu za koji je osumnjičen.

"Poslednja 2-3 dana u provladinim medijima pokušava da se stvar polako zataška, stavi pod tepih i relativizuje. Sad se nameće priča da je bitnije s kim je taj prvoosumnjičeni Palevski sjedio da pije kafu, s kim je viđen na odmoru, s kim je viđen u gradu itd. a ne šta je uradio. Hoću da kažem da je sa mog portala 'Večer.mk' potekla informacija da policija krije dokaze. To je sad bilo malo nevjerovatno, to je krenulo u subotu uveče i nedelju ujutru, kad smo prvi objavili da se Palevski nalazi na putu za Tursku preko Bugarske. Policija nije reagovala da bi tek posle dva dana potvrdila tu vezu da se nalazi u Turskoj", rekao je Latas.

On kaže da su te informacije dobili od policije. Govorio je i o tehnologiji "city safe" sistema.

"Nama je podatak bio unutra iz policije i to je dokaz da su oni znali gdje se Palevski kreće, zašto se kreće i u kom pravcu ide. Ali ono što sam juče istražio i gledao to je pitanje kamera. Znači Skoplje ima, vjerujem i Beograd, još bolju tehnologiju tog 'city safe' sistema, gdje bar glavnim ulicama može da se prati kretanje ljudi, vozila i drugih subjekata na tom prostoru. Preko puta zgrade na samo nekih 40 metara nalaze se dvije city safe kamere. Snimci nisu dostupni javnosti, a nisu dostupni ni podaci šta na njima ima i da li uopšte na njima nešto ima. Sad policija prepušta odgovornost i upućuje novinare da traže odgovore od tužilaštva, a mandat državnog tužioca ističe za nekih 15 dana", naveo je Latas.

BONUS VIDEO:

Pročitajte i ovo