Region

BEBA U MOSTARU UMRLA OD VELIKOG KAŠLJA ! Doktori tvrde da BOLEST nije naivna

Autor Jana Desovski

Beba je umrla u Mostaru od velikog kašlja.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dvoipomjesečna beba preminula je od velikog kašlja u Mostaru. U BiH je zabilježen jedan slučaj velikog kašlja i to u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, objavili su federalni mediji. Bakterija koja izaziva veliki kašalj potvrđena je kod novorođenčeta, koje je nažalost preminulo.

Dvoipomjesečna beba nije bila vakcinisana, a imala je i drugih zdravstvenih problema. Nadležni kažu da nema mesta širenju panike, ali pozivaju na vakcinaciju. U Hrvatskoj ima čak i epidemije velikog kašlja, pišu Nezavisne.com. U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-nerevanskog kantona potvrdili su da je u Sveučilinoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja kod dvoipomjesečne bebe, prenosi BHRT.

"I pored svih mjera koje su kolege sa klinike za pedijatriju preduzele, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme, i mogu vam reći da dijete nije bilo vakcinisano, da li zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za veliki kašalj daje u drugom mjesecu", rekao je Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK. Najteže je u Splitu gdje je više od 70 obolelih, dok je u Zagrebu zaraženo 10 osoba.