Region

HRVATSKA I DALJE EVROPSKI REKORDER U RASTU CIJENA NEKRETNINA: Kvadrat u drugom tromjesečju poskupio 13, 7 odsto

Autor Euractiv.rs

Stručnjaci očekuju da će u nastavku godine cijene nekretnina u Hrvatskoj prestati da divljaju, a među razlozima za to su usporavanje privrednog rasta u EU i recesija u Njemačkoj.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Snažan rast cijena nekretnina u Hrvatskoj nastavljen je i u drugom ovogodišnjem tromjesečju, pokazuju podaci koje su objavili Državni zavod za statistiku (DZS) i Eurostat.

Prema tim podacima, cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom su tromjesečju u prosjeku su porasle za 13,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u poređenju s prvim ovogodišnjim kvartalom bile veće za 3,5 posto.

Cijene stambenih kvadrata od 2015. porasle za skoro 80 posto

U poređenju sa 2015. godinom, cijene stambenih kvadrata u Hrvatskoj u drugom tromjesečju bile su skoro 80 odsto veće, pokazuju podaci državne statistike.

Hrvatska je tako ponovo članica Evropske unije s najvećim rastom cijena nekretnina.

Cijene nekretnina rastu i u Bugarskoj, u Njemačkoj padaju

Osim Hrvatske, visoke stope rasta cijena nekretnina u EU u drugom kvartalu su imale i Bugarska, 10,7 odsto na godišnjem nivou i Litvanija, 9,4 posto, pokazuju podaci eurostatističara.

S druge strane, najveći godišnji pad cijena nekretnina u drugom tromjesečju u EU imala je Njemačka, 9,9 posto. To se može objasniti recesijom u koju je potonula njena privreda.

Značajan pad cijena nekretnina u odnosu na drugo tromesečje prošle godine, imale su i Danska, 7,6 posto, i Švedska, 6,8 odsto.

Prvi pad cijena nekretnina u EU i eurozoni od početka 2014. godine

Na nivou eurozone, u čijem je sastavu od ove godine i Hrvatska, prosječne cijene nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju bile su za 1,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno, cijene nekretnina na nivou EU u celini, pale su za 1,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Eurostatističari pritom ističu kako je riječ o prvom padu cena nekretnina na godišnjem nivou u EU i eurozoni još od prvog tromjesečja 2014. godine.