Region

JEDNOM BALKAN, UVIJEK BALKAN: Kako je Rama reagovao jer nije bio pozvan na sastanak lidera regiona i Evropske komisije?

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Grčki premijer Micotakis organizovao je večeru u ponedeljak uz učešće predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, šefa Savjeta EU Šarla Mišela i osam lidera jugoistočne Evrope, na koju nije pozvan albanski premijer Edi Rama.

Izvor: YouTube/Printscreen/AtlanticCouncil

Albanski premijer Edi Rama nije želio da komentariše odluku svog grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa da ga ne pozove na sastanak lidera Zapadnog Balkana i Evropske komisije u Atini, ali je za EURACTIV rekao jednostavno: "Jednom Balkan, uvijek Balkan".

Neformalnu večeru organizovao je u ponedeljak uveče grčki premijer uz učešće predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, šefa Savjeta EU Šarla Mišela i osam lidera jugoistočne Evrope: predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, predsjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto i premijera Kosova Albina Kurtija.

U slučaju Albanije, Micotakis pozvao predsjednika Bajrama Begaja, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, a ne Ramu. Tirana na kraju nije imala predstavnika jer Begaj nije prisustvovao zbog "prethodno definisanog dnevnog reda".

Na pitanje EURACTIV-a, Rama nije želio da komentariše incident i očigledno je nedostatak poziva pripisao balkanskom mentalitetu.

"Jednom Balkan, uvijek Balkan", prokomentarisao je on.

Izveštaji grčke štampe sugerišu da je Micotakis želio da pokaže da je uznemiren u vezi sa Ramom zbog slučaja gradonačelnika Himare Fredija Belerija.

Fredi Beleri, grčki iseljenik koji se kandidovao za gradonačelnika ispred stranke grčke manjine koja je povezana sa opozicionom koalicijom, uhapšen je sredinom maja pod sumnjom da je kupovao glasove. Policija je rekla da će on biti optužen za aktivnu korupciju na izborima, što Beleri negira.

Beleri je od tada u pritvoru. Iako je pobijedio na izborima, nije mu dozvoljeno da položi zakletvu kao gradonačelnik Himare na jugu zemlje, gdje živi grčka manjinska zajednica.

U potezu koji će vjerovatno raspiriti vatru između Atine i Tirane, Beleriju je u ponedeljak na sudu odbijena promjena mjere bezbjednosti - nešto što je Grčka zahtijevala pod prijetnjom prekida pristupanja Albanije EU.

Izgubio je višestruke uzastopne pokušaje da bude pušten iz zatvora prije suđenja.

Ovo je izazvalo bijes u Grčkoj, a Micotakis i ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis su pozivali za njegovo oslobađanje. Političke snage u Atini saopštile su da će nepuštanje Belerija uticati na put Albanije ka EU, za šta je potrebno jednoglasno glasanje svih zemalja EU.

Reagovalo je u ponedeljak uveče i Ministarstvo pravde, tvrdeći da albanske vlasti ne poštuju vladavinu prava, ali ne iznoseći detalje.

Beleriju se sudi na Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji je specijalizovani sud osnovan uz nadzor i podršku Evropske unije, kao i Grčke, u okviru tekuće reforme pravosuđa i ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU.