Region

HEROJ MASAKRA U GRADAČCU! NERMIN MU KRVAV UŠAO U RADNJU I TRAŽIO METKE: Bio oči u oči sa ubicom, pa mu dao "ćorke"

Autor Ivana Lazić

Hasan Jašarević, je heroj masakra u Gradačcu jer je ubici Nerminu Sulejmanoviću prodao "ćorke".

Izvor: Instagram/screenshot/iron_bb24

Hasanu Jašareviću (77), bivšem logorašu, telefon ne prestaje da zvoni po cio dan. Mnogi su čuli za njegov herojski podvig tokom jučerašnjeg stravičnog zločina u Gradačcu. Zovu sa svih strana, da čuju kako je spriječio masovnog ubicu Nermina Sulejmanovića da nastavi svoj krvavi pohod.

Hrabri Jašarević menjao je svog sina Dinu u njihovoj radnji "Ribo-Lovac" u Gradačcu kada je Sulejmanović ušao u radnju.

Dao sam mu startnu municiju

"Čujem škripu guma, auto je stao ispred prodavnice i mislio sam da dolazi mušterija, kada se pojavio preda mnom sav krvav, u bermudama, patikama, držeći pištolj u krvavim rukama. Kaže 'Daj mi svu tu municiju od devet milimetara'. I provjeravam da li je pištolj pravi, jer prodajemo i takozvane startne puške. Pitam ga koliko, rekao je da mu dam sve što imam. Izvadio sam šest kutija startne municije, koje je on odmah zgrabio, okrenuo i kako mu se žurilo, jedna kutija mu je ispala pored vrata", opisuje Jašarević susret sa ubicom.

Dok je izlazio iz prodavnice, pored Sulejmanovića je stajala je njegova starija unuka, koja je preko društvenih mreža videla šta se desilo.

"U tom trenutku nju je obuzeo strah, panika, a onda sam se i ja uplašio njegove reakcije, zbog porodice, ako sazna da sam mu prodao "ćorke". Ušli smo u kuću, iznad radnje koju sam zaključao i kontam  ako se vrati uzeću pušku iz sefa i pucati mu u ruke. Ne bih ga ubio, ne daj Bože, a pozvali smo nadležne", kaže on.

Nije poznavao ubicu

Sve dok mu unuka nije ispričala šta se dogodilo, Jašarević nije znao da je Sulejmanović već počinio tri ubistva. Čuo je policijske sirene i kola hitne pomoći, ali kada je krvav upao u radnju sa pištoljem, nije morao mnogo da razmišlja.

"Znao sam da mogu imati veće posljedice, ali sam rizikovao", dodaje ovaj hrabri čovjek.

Sulejmanović nije uspio da se vrati. Nije imao gde da ode sa kutijama "ćoraka”, jer je nedugo zatim lociran, a zatim opkoljen, nakon čega se ubio poslednjim pravim metkom.

Jašarević nije poznavao ubicu, dok njegov sin Dino kaže da ga je "znao iz viđenja u čaršiji“.

"Moj otac je zaista odigrao herojsku ulogu. U tom trenutku, u takvim okolnostima, kada vam neko krvav i uperenog pištolja dođe i zatraži municiju, uspeo je i sjetio se da mu da "ćorke". Ne bih se toga setio. Rekao bih da nemam i verovatno bi me upucao",  rekao je Dino, sin Hasana Jašarevića.