Region

VUČIĆ ĆE SE HITNO OBRATITI GRAĐANIMA U NAREDNA 24 SATA: Trenutno je na razgovorima sa vojskom zbog Kosova

Autor Katarina Saičić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je da će zbog pogoršane bezbjednosne situacije na Kosovu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti građanima u naredna 24 sata.

Izvor: RTS/PrintScreen

On je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da je na delu opšti informacioni rat koji vode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, sa namjerom da se razori Srbija, da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

Dodao je da Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom i da će u skladu sa razvojem situacije biti donošene naredne odluke.

"Borićemo se da sačuvamo mir i učinićemo apsolutno sve da pokažemo i svijetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo a koje imaju za cilj da se oslabi Srbija i izazovu novi incidenti i stvori prostor da neosnovano hapsi na sjeveru KiM i time stvara nove krize i uvodi nas u nove sukobe. Iza ovoga svakako stoje i velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini", naveo je Petković i naglasio da je sinoć u 19.40 u naselje Kolonija u Zvečanu upao veći broj kosovskih specijalaca.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Izvor: Pink/PrintScreen

"Sat vremena nakon toga Svečlja saopštava kako je pronađen auto sa tablicama BG955jW i on tu saopštava da je pronađena izvesna količina oružja i eksploziva i napada Beograd da stoji iza planova da se izvrše teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova", rekao je Petković.

Dodao je da je Svečlja napao Beograd bez ikakvih dokaza.

On to čini u vrijeme kada se obraća zamenik komandira kosovske policije za region sjever koji kaže da čeka da dođu specijalni timovi da utvrde šta je pronađeno u automobilu. Vi vidite da dok se čeka tim Svečlja već pripremljeno izlazi sa informacijom da je u automobilu pronađeno mnogo toga, i zolje, i ose, i ručne bombe i nekakav eksploziv", istakao je Petković i dodao da Svečlja svojim neosnovanim izjavama samo pokušava da izazove sukobe na KiM

U petak je, inače, uhapšen i osmi Srbin na Kosovu i Metohiji od dolaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru pokrajine.  Određeno mu je i zadražavanje od 48 sati. Kasnije tokom dana je uz jemstvo pušten prvi uhapšeni, Radoš Petrović.