Region

MEDICINSKA SESTRA SNIMALA POROĐAJ U GAK "NARODNI FRONT": Oglasio se Zaštitnik građana i otkrio kako je kažnjena

Autor Ivana Vlajković

Oglasio se Zaštitnik građana povodom medicinske sestre koja je snimala porođaj u GAK "Narodni front".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Twitter/printscreen

Incident u GAK "Narodni front" šokirao je javnost u Srbiji u aprilu kad je jedna medicinska sestra snimala porođaj pacijentkinje i sve prenosila uživo na Tik Toku. O ovom slučaju oglasio se Zaštitnik građana koji je naveo da je instrumentarka suspendovana sa rada i da joj uručeno upozorenje pred otkaz i podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Zaštitnik građana je 27. aprila 2023. godine po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih objava da je medicinska sestra iz GAK "Narodni front" na Tik Toku uživo prenosila porođaj, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada GAK "Narodni front" i Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja.

U izjašnjenju Zaštitniku građana, GAK "Narodni front" navodi da je 28. aprila 2023. godine v. d. direktora klinike doneo rešenje o udaljenju instrumentarke sa rada, a uručeno joj je i upozorenje pred otkaz ugovora o radu. Ministarstvo zdravlja navelo je u izjašnjenju Zaštitniku građana da je 28. aprila 2023. godine izvršen vanredni inspekcijski nadzor, nakon kojeg je 15. maja 2023. godine Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv instrumentarke zaposlene u GAK "Narodni front" zbog povrede prava na privatnost i poverljivost na osnovu Zakona o pravima pacijenata.

"Uprava Ginekološko akušerske klinike "Narodni front" je zgrožena i najstrože osuđuje postupak medicinske sestre (live prenos iz operacione sale Klinike), a istovremeno se zahvaljujemo svima koji su nam blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje, da bismo mogli promptno da reagujemo i preduzmemo sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi. Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak", saopštili su ranije iz GAK "Narodni front" i napomenuli da je mera zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.