Region

DOSAD ISPITANO 20 SVJEDOKA, NAPADAČ NA PSIHIJATRIJSKOM VJEŠTAČENJU

Autor Anja Rašović Izvor Kurir

Mjesec dana od masakra u selima kod Mladenovca i Smedereva

Izvor: Kurir/ Privatna Arhiva, Petar Aleksić

U. B. (21), kako se sumnja, 4. maja u Malom Orašju i Duboni ubio iz "kalašnjikova" osam tinejdžera, a njih 14 ranio

Mladić U. B. (21) iz Mladenovca prije tačno mjesec dana počinio je, kako se sumnja, nezapamćeni masakr u kom je pobio osam tinejdžera, a njih 14 ranio hicima iz "kalašnjikova". Prema sopstvenom priznanju, "pucao je da zaplaši mještane dva sela kod Smedereva i Mladenovca, jer ga ogovaraju i omalovažavaju".

Podsjetimo, kobnog dana U. B. je iz kuće u Šepšinu uzeo "kalašnjikov" i prvo se kolima odvezao do Malog Orašja, gdje se zaustavio kod spomenika i tu ubio pet mladića koji su bili okupljeni oko logorske vrate slaveći đurđevdanski uranak. Nakon toga, otišao je od centra Dubone i upucao brata i sestru i njihovog druga, dok je ostale okupljene povrijedio.

Izvor: Kurir/FOTO: PRINTSCREEN RTS, EPA/ANDREJ CUKIĆ

Brojni dokazi

Više javno tužilaštvo u Smederevu sprovodi istragu protiv U. B., njegovog oca R. B. i ujaka G. G., kod kog se osumnjičeni krio nakon krvavog pira.

- Pored saslušanja okrivljenih, naloženo je sprovođenje velikog broja vještačenja radi utvrđivanja i razjašnjavanja svih činjenica pod kojima su se desili tragični događaji na tri lokacije u kojima je okrivljeni U. B. lišio života osam osoba, a više njih pokušao da liši života, pucajući na njih iz vatrenog oružja, a nakon toga bježeći s lica mjesta ušao u taksi, u kome se, pored vozača, nalazila i jedna putnica, prinudivši vozača pretnjom da će aktivirati bombu da ga preveze do mesta Vinjište kod Kragujevca, gde je potom uhapšen - rekao je za Kurir Ivan Konatar, viši javni tužilac u Smederevu.

Izvor: Kurir/ FOTO: PETAR ALEKSIĆ, PRIVATNA ARHIVA

Konatar je naveo i da su obavljeni DNK vještačenje bioloških tragova, kao i balistička i fizičko-hemijska vještačenja vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

- Naloženo je i psihijatrijsko vještačenje U. B., koje je povjereno komisiji vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu i ubrzo očekujemo rezultate tog vještačenja, o kojima će javnost biti obaviještena - rekao je viši tužilac u Smederevu, pa nastavio:

- Uporedo, tužilaštvo je započelo i sa ispitivanjem svjedoka - oštećenih i očevidaca, a biće ispitani i predstavnici porodica nastradalih. Tužilaštvo je do sada ispitalo 20 svedoka, među njima i nekoliko u svojstvu oštećenih, a ispitivanja se nastavljaju i naredne nedelje.

Izvor: Kurir/FOTO: PETAR ALEKSIĆ, PRIVATNA ARHIVA

Porijeklo oružja

- Tužilaštvo radi na utvrđivanju činjenica o porijeklu oružja koje je U. B. koristio prilikom izvršenja krivičnih djela, kao i sveg ostalog oružja, municije, djelova za oružje i eksplozivnih materija koji su pronađeni i kod njegovog oca R. B. i ujaka G. G., i u tim smislu se već preduzimaju radnje - naveo je Konatar i dodao da je dosad urađen veliki posao, ali da će biti preduzet još veliki broj dokaznih radnji u cilju utvrđivanja bitnih činjenica u postupku.