Region

VUČIĆ OBJASNIO ZAŠTO NIJE POTPISAO NIŠTA U OHRIDU! "Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj riječi!"

Autor Jana Desovski

Predsjednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti dan nakon maratonskih razgovora sa predstavnicima EU i SAD i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Izvor: Kurir

Predsjednik Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije povodom sastanka na Ohridu. Vučić je sinoć, posle više od 13 sati razgovora, rekao da ništa nije potpisao u Ohridu tokom razgovora sa predstavnicima EU i SAD i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. On je objasnio zašto nije potpisan ankeks.

"Mnogi kod nas se nadaju najgorem rešenju za svoju zemlju, jer što gore po zemlju to bolje po njih. Dakle, pročitaću vam prvo cijeli aneks, a onda ću objasniti šta je to što mi radimo, oko čega smo se saglasili i oko čega se nismo saglasili", dodaje predsjednik. Vučić je potom pročitao tekst aneksa.

"Analiziraću tačku po tačku. Ovo nam u situaciji u kojoj se nalazimo nije teško, ali teže još dolazi za pola godine. Ono što je važno jeste što više ne zavisimo od dobre volje Prištine. Zašto nisam potpisao? Zbog više stvari. Srbija je međunarodno priznata država a za mene tzv. Republika Kosovo nije međunarodno priznata država... Ali ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama a u kojoj je riječ da ne priznajemo "Kosovo" i da smo protiv njihovog prijema u UN. Zato nisam ništa potpisao! Potom je pročitao Član 3 Bečke konvencije a potom objasnio da je namjerno izbjegavao termine na engleskom koji znače prihvatanje i slično, ali da ćemo raditi na implementaciji.

"Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči", rekao je predsjednik.