Region

POSLE SKORO 40 GODINA OTKRIVENE TITOVE POSLEDNJE RIJEČI! Njihovo značenje je velika misterija, a evo ko ih je čuo

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Posle više od tri i po decenije otkrivene su poslednje reči koje je izgovorio Josip Broz Tito.

Izvor: Profimedia

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga zemlje, čelnik Pokreta nesvrstanih, preminuo je 4. maja 1980. u Ljubljani. Njegove poslednje riječi otkrivene su javnosti tek 36 godina kasnije.

Ove riječi javnosti je otkrio doktor Milomir Stanković, koji je u to vrijeme bio smješten na dužnost dežurnog ljekara pored Titove postelje. Imao je zadatak da zapisuje dijagnoze, prognoze ljekara i terapije koje je predsjednik uzimao. Bio je jedan od poslednjih svjedoka koji su bili uz Tita u njegovim poslednjim danima. 

O događajima kojima je svjedočio prvi put je progovorio u knjizi “Tito između života i smrti” objavljenoj tek 2016. godine. Preminuo je tri godine kasnije. Poslednje riječi Josipa Broza Tita čuo je jer je sjedio pored njegovog kreveta. “Kad je vidio da je sve propalo njegove poslednje riječi su bile: “Šta sve ovo treba da znači!” E sad, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na ljekare koji su mu obećavali da će terapija uspjeti, ne znam... Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u vještačkoj komi", kazao je ranije Stanković za RTS.

Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05. Sledećeg dana, 5. maja, Plavim vozom iz Ljubljane u Beograd je, u poslepodnevnim časovima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. Tog i narednih dana, građani su u mimohodu odavali počast jugoslovenskom šefu države prolazeći pored njegovog kovčega u sali Skupštine Jugoslavije.

Tito je sahranjen 8. maja u Kući cvijeća na Dedinju. Sahrani je prisustvovalo više od 200 istaknutih ličnosti iz cijelog svijeta, a na poslednji počinak doživotnog predsjednika Jugoslavije ispratile su i stotine hiljada građana.