Region

BELIVUK IZAŠAO NA GOVORNICU, PA POSLAO POLJUBAC! Haos u sudnici: Velja se SMIJE i dobacuje, pokušao da razgovara sa njim

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Danas je počeo glavni pretres u slučaju klana Veljka Belivuka, a sagovornik je opisao kako se Velja ponašao tokom suđenja.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

U Specijalnom sudu u Beogradu u ponedeljak je počeo glavni pretres u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje. Nakon čitanja prve optužnice uslijedila je pauza.

Veljko Belivuk je prilikom izlaska za govornicu poslao poljubac i nasmijao se optuženom Milovanu Tadiću, koji sjedi u drugom dijelu sudnice, a između njih su zatvorski stražari. Inače, Belivuk je jedini optuženi koji je danas izašao za sudsku govornicu. Tokom izlaganja optužnice, Belivuk je zijevao i to dok je tužilac izlagao dio koji se odnosi na ubistvo Zdravka Radojevića. On se češkao, vrpoljio na drvenoj klupi a u jednom trenutku se uhvatio i za glavu.

Belivuk je tokom izlaganja optužnice pokušao da razgovara sa optuženim Borisom Karapandžom, koji sjedi dva reda iza njega. "Smijao se, dobacivao je Karapandžiću, koji je veći dio vremena bio naslonjen na klupu kao da spava, često je zijevao. Karapandžić je pokušavao da komunicira i sa Miljkovićem, djelovao je kao da mu je sve interesantnije osim da sluša ono što se dešava u sudnici", objašnjava sagovornik Kurira šta se dešava u sudnici tokom prvog dana javnog suđenja.

U dijelu sudnice, koji je namijenjen za publiku i neprobojnim staklom je odvojen od dijela sudnice u kom sjede optuženi, kako se saznaje, nema nijednog člana porodice niti prijatelja optuženih. Kako su u publici bili samo novinari, svi optuženi su se okrenuli kada su predstavnici medija uvedeni unutra.

"Smijali su se i očigledno komentarisali među sobom dolazak novinara u sudnicu", dodaje sagovornik. Miljković se u jednom trenutku, čim je počelo čitanje optužnice, javio za riječ. Svi prisutni su pomislili da želi da kaže nešto za sudskom govornicom, ali je on zapravo tražio da ode do toaleta.