Region

OSUĐEN BIVŠI NAČELNIK SBPOK PROGLAŠEN KRIVIM: Dobio i zabranu rada u MUP-u Srbije

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Goran Papić osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na godinu i četiri mjeseca zatvora, a dobio je i zabranu rada u MUP-u.

Izvor: YouTube/Pink.rs/Printscreen

Goran Papić (SBPOK) bivši zamjenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog toga što je 15.aprila 2020. mimo procedure vratio blindirani BMW Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka.

Papiću je, takođe, zabranjeno da radi u MUP 10 godina.

Sudija Milan Grkinić u obrazloženju presude je naveo da je utvrđeno da je Papić koristio svoj uticaj koji je imao zbog opšte poznate činjenice da je bio u prijateljskim odnosima sa Stefanovićem i da je tako uticao da se Miljkoviću vrati auto. Sudija je rekao i da smatra da niko od saslušanih svjedoka, među kojima su osim Stefanovića i brojni drugi policijski funkcioneri, osim tri operativca UKP, koji su i napisali službenu bilješku da im je naloženo da se automobil vrati prije detaljnog pregleda, prenosi Kurir.

"Po mišljenju suda, ostali nisu govorili potpunu istinu, vjerovatno da bi zaštitili sebe", rekao je sudija Grkinić navodeći da je kazna zatvorska jer je nedopustivo da funkcioner SBPO a koji je se bori protiv organizovanog kriminala, štiti upravo osobu iz tog miljea.

"Ne postoji duža zabrana rada od 10 godina, lično mislim da ne smije nikada više da se desi da radite u policiji", obratio se sudija Grkinić Papiću, koji je mirno saslušao presudu.

Belivuk i Miljković, koji su imali ovlašćenje da upravljaju ovim BMW-om, podsjetimo, uhapšeni su nekoliko mjeseci kasnije.

Papić, koji je optužen za trgovinu uticajem, na početku suđenja negirao krivicu, tvrdeći da mu je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović tražio da razgovor u SBPOK-u sa Miljkovićem bude kratak i da ga bespotrebno dugo ne zadržavaju, tvrdeći da se nije miješao u rad gradske policije koja je trebalo da pregleda automobil.

Stefanovic, koji je saslušan kao svjedok u postupku, odbacio je ove navode, tvrdeći da Papića nije zvao sa ovakvim zahtjevom vezano za Miljkovića. Papić je, podsjetimo, bio uhapšen 9. marta 2021. godine a iz pritvora je pušten 29. aprila iste godine.