Region

SADA POČINJE VELIKA ISTRAGA - POLICIJA OVO MORA DA OTKRIJE: Oglasio se kriminolog, postoje 3 scenarija smrti Mateja

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Tijelo Mateja Periša pronađeno je nedaleko od mjesta nestanka, a na policiji je sada zadatak da utvrdi kako je tijelo završilo u vodi.

Izvor: YouTube/ORKANOVIZIJA/screenshot/MUP RH

Mladić, čije je tijelo juče pronađeno u Dunavu, je Splićanin Matej Periš, koji je nestao u noći sa 30. na 31. decembar. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje. Biće urađena i toksikološka analiza, a ti rezultati biće poznati za 20 dana.

Tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta nestanka. Krtminolog Branko Lazarević, bivši načelnik Istražnog tima Policijske uprave zagrebačke, odgovorio je kako je tijelo tek sada pronađeno, a područje je detaljno pretraženo.

"Utapanje u digestivnom traktu stvara određene hemijske procese, gasove koji teraju da se tijelo podigne na površinu. Ali to je obično nedelju dana nakon utapanja, što opet zavisi od temperature vode i drugih uslova. Da je tijelo odmah izronilo i nesmetano plutalo, završilo bi u Crnom moru. Možemo sa sigurnošću reći da ga je nešto zaustavilo. Ali sudska medicina će ovdje reći više nego što sada mogu da kažem. Ono što se čini očiglednim je da je tijelo bilo zaglavljeno za panj, drvo, nešto što ga je spriječilo da izađe na površinu“, rekao je Lazarević i dodao da sada počinje drugi dio posla za policiju.

"Policija sada zna ono što juče nije znala. Sada počinje neka vrsta krivične istrage. Policija treba da otkrije odakle je tijelo došlo u vodi. Danas smo saznali da je mrtav. Policija sada ima mrtvo tijelo. A sada treba da nastavimo sa radom. Moramo da kriminalizujemo odakle je tijelo u vodi došlo. Postoji nešto što zovemo kriminalna trilema. Da li ga je neko ubio, da li je to bilo samoubistvo ili nesreća?", rekao je on.

Lazarević se podsetio jednog slučaja u Zagrebu

"Svaki slučaj je drugačiji. Svaka smrt je drugačija. Teško je praviti analogije. Ali sjetio sam se slučaja od prije 20 godina, kada je voda izbacila tijelo u blizini Velike Gorice. Uspjeli smo da utvrdimo da se radi o osobi koja je ubijena šest mjeseci ranije u stanu na Trešnjevci. Utvrdili smo da ga je ubica umotao u tepih i bacio u rijeku. Pronašli smo ubicu. Ne pravim paralele sa slučajem Periš, ali samo želim da kažem da obimni rad policije još uvijek daje rezultate, sada je na policiji da riješi ovu krivičnu trilemu“, zaključio je Lazarević.

Tagovi