Region

ZAGREB POTVRDIO - ZNAMO DA JE ZAROBLJEN! Rusi drže vojnika iz Hrvatske, prijeti mu SMRTNA KAZNA?!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Zvanični Zagreb potvrdio je u subotu da ima saznanja da su jednog hrvatskog državljanina zarobile ruske oružane snage u ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia/Telegram/RT

Vjeruje se da je u pitanju Vjekoslav Prebek, koji još od 2020. godine služi kao vojnik u Ukrajinskoj vojsci da bi dobio državljanstvo ove zemlje, a sada je u ruskom zarobljeništvu i čeka ga neizvjesna sudbina.

To je postalo poznato na ruskoj nacionalnoj televitiji RT, kada je novinar ove televizije Roman Kosarevm razgovarao sa Vjekoslavom Prebekom, hrvatskim državljaninom koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Prebek mu je potvrdio da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u gradu Marijupolju i da je zarobljen tokom pokušaja da pobjegne iz opkoljenog grada zajedno sa šačicom drugih boraca.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je ruska vojska u Ukrajini zarobila Hrvata koji je pokušavao da pobjegne iz Marijupolja zajedno s nekoliko drugih boraca.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkriti detaljnije informacije", rekli su iz Ministarstva za Večernji list.

Njegova sudbina ostaje neizvjesna, s obzirom na njegovo strano državljanstvo. U Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) stranci se naširoko smatraju plaćenicima, a biti plaćenik može da dovede i do smrtne kazne.

"Oni me smatraju zarobljenikom, ali i dalje tvrde da sam plaćenik, da nisam zvanično pripadnik ukrajinskih oružanih snaga. Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više nikada u životu da uzimam oružje u ruke. Želio bih da se ponovo pridružim ženi koju sam sreo ovdje u Ukrajini i, možda, da pričam više o istini da sam vidio šta se ovde dogodilo, kako su se prema meni odnosili moji zarobljenici", rekao je on. Prema riječima Prebeka, u pritvoru je dobro tretiran, dobro hranjen i pružena mu je neophodna medicinska pomoć.