Region

KORAĆ 5 GODINA PUTOVAO S TUĐIM IMENOM: Otkriveno kako se zvao u lažnom pasošu! Imao omiljeno ime naših mafijaša

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir Izvor Jutarnji list

Filip Korać se u falsifikovanom hrvatskom pasošu zvao Slobodan Koralija, rođen u tamošnjem Podunavlju, a ovaj dokument izdat mu je u decembru 2017. godine!

Izvor: Kurir/ Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

Kako navodi Jutarnji list, Koraćev pasoš bilo je nemoguće detektovati na bilo kom graničnom prelazu, jer se zapravo radi o autentičnom dokumentu.

"Kako je pak policija otkrila Koraća, odnosno činjenicu da koristi lažni pasoš, ostaje misterija. U decembru prošle godine zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo protiv njega je pokrenulo krivični postupak u odsustvu, istražni sudija mu je odredio pritvor i raspisana je potjernica", navodi Jutarnji list.

Prema izvorima hrvatskog medija, Filip Korać, koji važi za desnu ruku Luke Bojovića i Radoja Zvicera, osobu blisku škaljarskom klanu, Korać je prije pet godina u zagrebačkoj policiji u Petrinjskoj ulici podigao pasoš sa svojom slikom, a imenom Slobodan Koralija.

"On je u decembru 2017. tajno boravio u Zagrebu i u to vrijeme nije bio tražena osoba. Tako je 17. decembra te godine najprije posjetio Poresku upravu u Novom Zagrebu, a zatim i Odjeljenje za prijavljivanje prebivališta i lične isprave zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici. Hrvatske dokumente je izvadio po već uhodanom sistemu koji su razvili balkanski krimilaci kako bi dobili originalne hrvatske pasoše, koji pak sadrže njihovu fotografiju i podatke druge, postojeće osobe",objasnio je izvor.

Interesantno je da je pored Filipa Koraća, ime Slobodan u dokumentima imao i Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana.

"Zvicer se u lažnom pasošu, zbog kog mu se sudi u Srbiji zvao Slobodan Zec, dok se njegov saradnik Slobodan Kašćelan i u lažnom pasošu zvao Slobodan, ali je imao drugo prezime - Perić", podsjeća naš izvor.

Kako dalje navode, Korać je prvo, kako je to utvrdila istraga, nabavio falsifikovani pasoš Republike Srbije na ime Slobodan Koralija, inače državljanina Srbije rođenog u hrvatskom Podunavlju.

"Krajem oktobra 2017. godine on je kod matičara u Tovarniku, na osnovu tog falsifikovanog pasoša, koji je sadržao njegovu silu i lične podatke Slobodana Koralije, podnio zahtjev za dobijanje hrvatskog državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih, na ime Koralija", objašnjava izvor Jutarnjeg lista po kojoj proceduri je Korać dobio hrvatski pasoš.

"Nešto više od mjesec dana kasnije, 7. decembra 2017, Korać je došao u Zagreb i najprije podigao državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih, nakon čega je te dokumente predao u policiji i podnio zahtjev da mu se izdaju lična karta i pasoš po hitnom postupku. Službenici, nemajući razloga da sumnjaju u njegov identitet, su mu potom i izdali pasoš i ličnu kartu"; dodao je izvor.

Podsjetimo, Filip Korać se krajem aprila predao policiji u Zagrebu, nakon što je, prema tvrdnjama njegovog advokata Gordana Pregleja, saznao da se nalazi na potjernici zbog krivičnog djela falsifikovanja isprava.

Trenutno se nalazi u pritvoru u Remetincu i to u izolaciji zbog epidemioloških mera, tako da ga advokat još uvek nije posetio.

Za krivično delo za koje se tererti, u Hrvatskoj je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Tagovi