Region

VUČIĆ: Trudimo se da svakog dana sačuvamo gas u skladištu, dolaze teža, a ne lakša vremena

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mnogi na zapadu neodgovorni, prenosi Kurir.

Izvor: Kurir/screenshot RTS

"Nemamo šta dobro da očekujemo i sada ću možda oštrije da kažem nego inače, neodgovornost je mnogih na Zapadu, manje me zanima neodgovornost Kurtija, mi čak o tome i ne govorimo, uglavnom se ćuti i manje to ljude zanima. Situacija je, neću reći dramatična, ali nije daleko od dramatične. Svakog dana se naš narod na KiM pod udarom.

Mnogi misle da situaciju u Ukrajini nadomjeste velikim uspjehom na Kosovu i Metohiji. Nemamo mi šta dobro da očekujemo od razgovora, jer nažalost, ne razgovaramo zbog onih koji ne žele da ispune nešto što su potpisali prije 10 godina (ZSO). Niko ih ne tjera na to, a nas tjeraju uz najteže moguće prijetnje. Njihovi pokušaji da završe posao, da Srbe sa KiM protjeraju ili natjeraju da se pomire sa nezavisnošću i u svim tim tobož razgovorima, gdje nema razgovora, nego oni naređuju, mi moramo da čujemo. Zbog ustava i naše pozicije ne možemo to da ispunimo. Nekada smo imali stvarni dijalog, danas sa Kurtijem taj dijalog ne postoji", rekao je Vučić.

"Dobra je prilika da Olaf Šolc može da čuje srpske stavove, ali Srbija neće promijeniti njihov stav o Kosovu i Metohiji i sankcijama Rusiji", objašnjava Vučić.

"Nemam prevelika očekivanja, ali imam nadu da će njemački kancelar želeti da čuje i našu stranu", kazao je Vučić.

On je danas u Batajnici prisustvovao demonstraciji dijela sposobnosti Vojske Srbije, prenosi Kurir.

O sankcijama Rusiji

"O tome ću više da govorim 6. maja, Srbija je donijela svoje zaključke, nemam snage da se obazirem na svakodnevne tvrdnje, jednih, drugih, kako kome šta odgovara."

O ekonomskoj krizi

"Mi smo u eri ove velike krize uspjeli da potpišemo ugovor sa Stelantisom. Dogodilo se to da je to bila vijest pola dana, a kada nešto poskupi vijesti se plasiraju po 5 dana. Država već štiti tu cijenu, odričemo se nekih djelova, i sa svim tim, subvencionisanom cijenom od strane države i cijena je takva. Imamo najjeftiniju cijenu hleba i struje u Evropi, imamo među najjeftinijim cijenama mlijeka. Sličan je slučaj i sa uljem. Imamo dovljno iz domaće proizvodnje", rekao je Vučić i dodao:

"Dobio sam jutros podatke iz MUP, za praznike računamo da će oko 750.000 građana naše zemlje otići na odmor u inostranstvo. Veći broj ljudi ima novac pa mogu sebi to da priušte, a s druge strane nismo dovoljno razumjeli šta se to zbiva u svijetu. Mi se smijemo o onome što govore evropski političari, da se štedi na svim stranama i da dolaze teška vremena. Sve to nam ne garantuje sigurnost, suočavaćemo se sa teškim situacijama, dolaze teža vremena, ne zbog nas nego mora da se shvati. To je svjetski sukob.", zaključio je Vučić.