Region

MISTERIOZNO UBISTVO U OZLOGLAŠENOM BEOGRADSKOM KLUBU! Evo šta se krije iza krvave likvidacije koja je šokirala region!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Važio je za žestokog momka beogradskog asfalta. Trenirao je boks, i ulivao je strahopoštovanje u svojoj okolini a kretao se u društvu velikih kriminalnih faca tog vremena.

Izvor: privatna arhiva

Prije 32 godine na današnji dan ubijen je Andrija Laki Lakonić u tada ozloglašenom beogradskom klubu "Nana". Imao je samo 33 godine. Kao i većina ubistava koja su uslijedila u deceniji koja je predstojala, ni ovo do današnjeg dana nije razjašnjeno. Ispredaju se i dan danas različite teorije u vezi sa ovim ubistvom.

Ali krenimo redom.

Za one koji ne znaju Andrija Lakonić, Laki, kako su ga zvali, važio je za žestokog momka beogradskog asfalta. Trenirao je boks, i ulivao je strahopoštovanje u svojoj okolini a kretao se u društvu velikih kriminalnih faca tog vremena. Treba istaći da je bio nerazdvojan sa Darkom Ašaninom kao i Veselinom Vukotićem. Pored kriminalnih poslova, Lakonić je obavljao određene prljave poslove za državu, a upravo je sa Ašaninom i Vukotićem za Službu državne bezbjednosti Srbije eliminisao ljude koji su označeni kao teroristi i protivnici tadašnje države.

Uveče tog 23. marta 1990. Lakonić je sa Ašaninom i Vukotićem došao u klub "Nana" na Senjaku. Sa djevojkama su sjeli u VIP separe. A onda je u jednom trenutku među njima došlo do svađe nakon čega su uslijedili i pucnji posle kojih je Lakonić ostao mrtav na podu. Već sjutradan, Darko Ašanin se predao policiji. Mnogi ipak sumnjaju da je Ašanin izvršio ovo ubistvo. Naime, tadašnji policijski inspektor Miroslav Bižić Biža, koji je uživao veliki ugled kako među kolegama tako i među kriminalcima, osuđen je na uslovnu kaznu posle koje je i sklonjen iz službe a sve zbog toga što je pomogao Veselinu Vukotiću nakon ubistva da pobjegne iz zemlje.

Ašanin je oslobođen optužbi, a izdat je nalog za hapšenje Vukotića, međutim on nikada nije odgovarao za ovaj slučaj.

ZAŠTO JE DOŠLO DO UBISTVA - DVIJE VERZIJE

Prema prvoj verziji samo mjesec dana pre nego što je Lakonić ubijen, u Briselu je likvidiran Enver Hadri, predsjednik Komiteta za zaštitu ljudskih prava Albanaca, organizacije koja je radila na skupljanju podataka o zločinima nad albanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. On je ubijen na ulici u Briselu desetak dana prije nego što je trebalo da iznese svoj poslednji izvještaj o ubistvima izvjesnog broja Albanaca.

Darko Ašanin je, kada se predao policiji predao i svoj pištolj za koji je kasnije utvrđeno da je iz njega pucano na Hadrija, a upravo ubistvo ovog Albanca se pominje i kao mogući razlog Lakijevog ubistva. Naime, iz više izvora se razvila opravdana sumnja da su upravo ova trojica (Lakonić, Ašanin i Vukotić) ubili Hadrija. Svjedoci su potvrdili da su u automobilu iz kog je pucano bila tri muškarca, (mada se u nekim izvorima pominje i četvrti za kog se vjeruje da je bio Andrija Drašković što nikada nije potvrđeno).

Kristijan Golubović jeje svojevremeno navodno rekao kako su ova dvojica umiješana u to ubistvo, a tu priču je navodni potvrdila i Ašaninova bivša supruga Marion Kruger, koja je istakla da je Lakonić upravljao vozilom a Vukotić pucao.

Druga verzija priče razlikuje se od prve po tome što je, navodno, razlog svađe bila određena devojka, a Lakonić je, prema toj priči, ubijen sa dva metka i to iz različitog oružja - pištolja "valter PPK" i revolvera "american arms".

Tagovi