Region

SJEVERNA MAKEDONIJA SNIŽAVA CIJENE BENZINA I DIZELA: Zbog snižavanja akciza, od sjutra gorivo jeftinije

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

U Severnoj Makedoniji sjutra će pojeftiniti benzini i dizel zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na goriva, najavila je Regulatorna komisija za energetiku (RKE), piše Kurir.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Prema novom cjenovniku, benzin će pojeftiniti za 6,5 denara, a dizel za devet denara, tako da će "eurosuper BS 95" koštati 86,5 denara (1,40 euro) , litar "eurosupera BS 98" će koštati 88,5 denara (oko 1,43 eura), a "eurodizel" 88 denara (1,42 eura)

 (Jedan euro je 61,7 denara po srednjem kursu narodne banke Sjeverne Makedonije).

Poslanici u sobranju Sjeverne Makedonije u petak pred ponoć su usvojili izmjene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stopa poreza na goriva sa 18 na 10 odsto, a akcize za jedan, dva ili četiri denara po litru.

Na osnovu tih izmjena vlada Dimitra Kovačevskog je odmah u subotu ujutro donijela odluku koja omogućava da se obračuna dodatno smanjenje akcize na bezolovni benzin, gasno ulje kao gorivo i gasno ulje kao gorivo za grejanje u zavisnosti od kretanja, odnosno visine povećanja cijena tih goriva na svjetskom tržištu, navodi Kurir.

"Na ovoj sjednici je usvojena i Odluka o utvrdjivanju vrste dobara i vremenskog perioda primjene povlašćene poreske stope nakon što je skupština, na predlog vlade, usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Ovom odlukom omogućava se primena povlašćene poreske stope od 10 odsto na promet i uvoz goriva, na odredjeno vrijeme pod odredjenim uslovima" navodi se u saopštenju.

Prethodno je u četvrtak RKE Sjeverne Makedonije smanjila maržu na promet goriva za 33 odsto, sa 4,5 denara na tri denara, zbog čega negoduju naftne kompanije koje upozoravaju da im to ugrožava poslovanje.