Region

DR ŠEKLER OTKRIO: BLIŽI SE KRAJ PANDEMIJE! Ova DVA faktora ubrzavaju sve - na dobrom smo putu

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Srpski virusolog dr Milanko Šekler, sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, odgovorio je na pitanje koje sve zanima, a to je kada će kraj pandemije.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Doktor Šekler je izrazio optimizam po pitanju skorog kraja borbe protiv korone, naglašavajući važnost imunizacije.

"Kraj pandemije biće brže nego što 99 odsto ljudi misli. Kombinacija vakcina, prebolijevanja, prokužavanje, to su sve faktori koji ovu vrstu pandemije treba da svedu na endemiju, odnosno na peti humani koronavirus. Na dobrom smo putu i čini se da možda ova veća prenosivost, a manja patogenost jeste neki pravac koji ukazuje da se možda sve odvija u dobrom smjeru, ali, napominjem, ako ste primili vakcinu, preboljeli virus, vaš organizam već ima iskustva u borbi sa koronom i već ne može ništa više da ga iznenadi. Teško će on dobiti neki teži oblik posle toliko iskustva", kazao je dr Šekler gostujući na TV "Prva".

"Dosta je koincidentnih slučajeva hospitalizacije, to je, recimo, kada neko treba da ima neki zahvat zdravstveni, ali mora prethodno da bude testiran i ispostavi se da je pozitivan, a nema nikakve simptome. Ovdje se očekivalo da će biti gužvi u kovid ambulantama, imamo sigurno preko 20.000 dnevno, na nedeljnom nivou imamo možda 150.000-200.000 zaraženih", kazao je dr Šekler.

On je ponovio važnost vakcinacije u "kovid jednačini" i dodao da primjer Južne Afrike ilustruje njegovu poentu:

"Osnovna stvar je da li ste vakcinisani ili niste. Mi zaboravljamo ključnu stvar da su i u Južnoj Africi takva iskustva, i u ovim zemljama gdje imaju stotine hiljada zaraženih, ključna razlika u težini simptome jeste da li ste vakcinisani. Ako ste vakcinisani, imate par dana simptome, mnogo blaže nego nevakcinisani, vrlo je mala vjerovatnoća da ćete biti za hospitalizaciju. Oni koji nisu vakcinisani će imati sasvim solidne simptome, biće kao pregaženi", objasnio je dr Šekler.

Tagovi